Amendă record de aproape 900 milioane de dolari pentru Amazon. Compania, acuzată de UE de încălcarea protecției datelor clienților

Amendă record de aproape 900 milioane de dolari pentru Amazon. Compania, acuzată de UE de încălcarea protecției datelor clienților
Tehnologie. Sursa foto: Pixabay

Amazon a primit o amendă de 746 de milioane de euro (887 milioane de dolari) de către autoritatea de supraveghere a confidențialității pentru încălcarea legilor privind protecția datelor din blocul comunitar.

Amenda, dezvăluită vineri de Amazon, a fost emisă în urmă cu două săptămâni de către autoritatea de reglementare a confidențialității din Luxemburg.

Comisia națională pentru protecția datelor din Luxemburg a declarat că prelucrarea de către Amazon a datelor cu caracter personal nu respectă Regulamentul general al UE privind protecția datelor.

A ordonat companiei să revizuiască anumite practici comerciale nedezvăluite.

Amazon, care are sediul european în Luxemburg, a negat că ar fi existat orice fel de încălcare care ar încălca regulile GDPR.

„Menținerea securității informațiilor clienților noștri și încrederea acestora sunt priorități de top”, a declarat un purtător de cuvânt al Amazon pentru CNBC.

„Nu a existat nicio încălcare a datelor și nici o informație despre clienți nu a fost expusă vreunei terțe părți”, au adăugat ei.

„Aceste fapte sunt incontestabile. Nu suntem de acord cu hotărârea CNPD și intenționăm să facem apel. Decizia referitoare la modul în care le arătăm clienților reclama relevantă se bazează pe interpretări subiective și netestate ale legislației europene privind confidențialitatea, iar amenda propusă este complet disproporționată chiar și cu această interpretare. ”

Ancheta CNPD ar fi început în 2018 după ce grupul francez pentru drepturile de confidențialitate, La Quadrature du Net, a depus o plângere împotriva Amazon.

La Quadrature du Net nu a răspuns imediat la comentarii, dar Bastien Le Querrec, membru al echipei de litigii La Quadrature, a salutat cu prudență decizia, potrivit Bloomberg.

„Este un prim pas pentru a vedea o amendă care este descurajantă, dar trebuie să rămânem vigilenți și să vedem dacă decizia include și o hotărâre pentru corectarea comportamentului contravenient”, a spus el.

În timp ce amenda Amazonului este de sute de milioane, este relativ mică în marea schemă de lucruri.

Amazon a înregistrat joi al treilea trimestru consecutiv cu profituri de 100 de miliarde de dolari, cu venituri în creștere cu 27% de la an la an, la 113,08 miliarde de dolari.