Analist ucrainean: „În prima jumătate a anului 2023 va avea loc o escaladare a conflictului. Alegerile prezidențiale din SUA, din 2024 vor favoriza începerea discuțiilor de pace”

Analist ucrainean: În prima jumătate a anului 2023 va avea loc o escaladare a conflictului. Alegerile prezidențiale din SUA, din 2024 vor favoriza începerea discuțiilor de pace
Foto: Hepta.ro / Sputnik / RIA Novosti

Analistul ucrainean Maksym Yali susține pentru publicația Larazon că alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2024 vor favoriza începerea discuțiilor de pace din Ucraina. Negocierile însă nu vor viza interesele maximaliste ale lui Vladimir Putin ci statul teritoriilor pe care armata rusă le controla în Ucraina înaintea invaziei:

Când ar putea avea loc primele discuții despre încetarea focului în Ucraina

“Opinia publică ucraineană refuză complet să înceapă orice fel de discuții cu Rusia în termenii stabiliti de Putin. Rusia cere cedarea controlului asupra celor patru regiuni, ceea ce trebuie amintit că armata sa le controlează doar parțial. Lugansk, regiunea pe care trupele ruse au încercat să o ocupe între primăvara și vara trecută, și-a pierdut teritoriu după contraofensivele Ucrainei. În ceea ce privește Herson, Rusia a reușit să ocupe capitala acestei regiuni cu același nume. Era singura capitală regională pe care o cuceriseră de la începutul invaziei din februarie și au abandonat-o după ce forțele ucrainene au distrus toate rutele de aprovizionare către oraș și au înțeles că nu mai pot rămâne. Același lucru s-a întâmplat și în Zaporojie. Nu au ajuns niciodată să controleze capitala regională după ce a existat o fugă masivă de ucraineni care nu au vrut să devină dominați de Rusia. Cele patru anexări sunt total inacceptabile din punctul de vedere al dreptului internațional. Totul devine mai intens după toate tragediile și durerile pe care Armata lui Putin le-a provocat populației ucrainene”.

Analistul consideră că în Ucraina va urma o escaladare a conflictului, având în vedere că în prezent cele două Armate se pregătesc să-și reînnoiască ofensivele din a doua jumătate a lunii februarie:

“La sfârșitul lunii februarie va fi sărbătorită prima aniversare a invaziei, iar autoritățile ruse vor simți presiunea de a fi nevoite să arate rezultate în fața opiniei publice. Ucraina se pregătește, de asemenea, să lanseze mai multe contraofensive mai târziu în martie. În acest moment, armata ucraineană se pregătește să primească mai mult material militar din Occident. Franța a confirmat transportul de vehicule blindate, la fel și Germania și Statele Unite. Forțele ucrainene vor trebui antrenate pentru a utiliza acest material în mod eficient și trebuie luate în considerare și condițiile meteorologice. Prin urmare, este posibil ca până la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, Ucraina să nu se deschidă către noi contraofensive.

Când ambele părți își dau seama că nu mai există posibilități de a schimba situația pe teren. Indiferent dacă nu există posibilitatea de a ocupa sau evada noile teritorii, atunci va fi timpul să începem negocierile. Nu cred că se va întâmpla înainte de vară: iulie sau august. Înainte, așa cum am menționat, aceste operațiuni trebuie produse. Odată ce acestea apar și se verifică dacă situația de pe teren poate fi sau nu schimbată, va fi momentul în care cele două părți se deschid la negocieri”.

Washingtonul şi Berlinul au transmis încă de joi că vor livra Kievului blindate de infanterie – de tip Bradley din partea SUA şi model Marder din partea Germaniei.

În concluzie, în prima parte a anului se va vedea o escaladare a războiului, cu o intensificare a luptei pe diferite fronturi.

Informațiile ucrainene sugerează, de exemplu, că Crimeea ar putea fi eliberată în august. După vară, spre toamnă, ambele părți ar putea fi mai dispuse să deschidă discuții. Trebuie amintit că în Statele Unite 2024 este an electoral, așa că va exista interes pentru a pune capăt conflictului.

Discuțiile se vor concentra probabil asupra statutului Crimeei și a teritoriilor Donbas ocupate de ruși înainte de invazie; nu în termenii maximaliști pe care îi plănuiește Putin pentru cele patru regiuni estice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo