Lucrătorii de la producătorul francez de coniac Hennessy au protestat joi împotriva planurilor mărcii de a exporta băutura în cuve, mai degrabă decât în sticle, pentru a evita tarifele chinezești, anunță France24.
Și chiar dacă conducerea a anunțat luni că suspendă planul de a exporta coniac la vrac, lucrătorii sunt încă îngrijorați că Hennessy și-ar putea muta într-o zi liniile de producție de îmbuteliere în străinătate.
Sute de angajați ai producătorului francez de coniac Hennessy au organizat joi un protest față de potențialele măsuri de eludare a tarifelor chinezești impuse într-o dispută cu Uniunea Europeană.
Personalul din orașul Cognac din sud-vestul Franței, de la care își ia numele emblematicul brandy, la începutul acestei luni, a intrat în grevă pentru a protesta împotriva planului de a exporta băutura în cuve, mai degrabă decât în sticle.
Sticlele vor fi supuse unor taxe suplimentare estimate la 35% din China, a doua cea mai mare piață de export a coniacului după Statele Unite.
Conducerea Hennessy a anunțat luni că varenunța la plan eocamdată și greva s-a încheiat.
Însă îngrijorarea rămâne puternică cu privire la faptul că Hennessy, parte a grupului de lux LVMH, și alte mărci de top vor ceda presiunii și își vor exporta băutura la vrac pentru îmbuteliere în China.
„Această idee de a reloca îmbutelierele deschide o cutie Pandorei care ar putea fi dezastruoasă”, a spus Tommy Dupuis, care a lucrat în fabrica Hennessy timp de 13 ani.
„Dacă liniile de producție vor fi mutate, îmi voi pierde locul de muncă, și ceilalți, iar Cognac va deveni un oraș fantomă. Nu trebuie să lăsăm să se întâmple asta”, a spus Alex Barbin, șofer la Hennessy de 15 ani.
Din 11 octombrie, China le-a cerut importatorilor de băuturi alcoolice europene – din care coniacul reprezintă 95 la sută din total – să depună un depozit sau o scrisoare de garanție bancară la autoritățile vamale chineze.
Decizia este văzută ca un răspuns la impunerea UE de tarife pentru mașinile electrice importate din China.
Conform planului, materialele, inclusiv sticlărie, etichete, dopuri și cutii vor fi expediate în China, unde coniacul ar fi apoi îmbuteliat.
Hennessy a spus că „suspendă” – dar nu anulează – planul, pentru a urmări „evoluția situației politice și diplomatice”, premierul Michel Barnier anunțând că va vizita China.
Industria coniacului, care este puternic dependentă de exporturi, se teme că va fi vizată în Statele Unite, cea mai mare piață a sa, în urma alegerii lui Donald Trump, care intenționează să intensifice taxele vamale în general.