Angela Merkel respinge ideea ca Germania să recunoască statul palestinian

Angela Merkel respinge ideea ca Germania să recunoască statul palestinian
Foto: ft.com

Cancelarul german Angela Merkel nu este de acord ca Germania să recunoască unilateral statul Palestina, fiind de părere că palestinienii și israelienii își pot rezolva conflictul prin negocieri, informează Reuters.

Obiectivul trebuie să fie acela ca ambele părți să fie de acord cu o soluție bazată pe coexistența a două state, unul israelian și unul palestinian, a spus Merkel, adăugând că ”o recunoaștere unilaterală a statului palestinian nu ne-ar face să avansăm pe calea unei soluții bazate pe coexistența a două state”.

Suedia a recunoscut Palestina ca stat la sfârșitul lui octombrie, aceasta fiind prima recunoașter din partea unei țări mari din Europa Occidentală. Decizia a fost salutată de președintele palestinian Mahmoud Abbas, care o consideră ”curajoasă și istorică”, însă Israelul a calificat-o drept o decizie ”nefericită” și și-a rechemat ambasadorul de la Stockholm.

Potrivit Autorității Naționale Palestiniene, circa 135 de țări au recunoscut deja Palestina. În afară de Suedia, alte șapte țări membre actuale ale UE (Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Malta și Cipru) au recunoscut statul palestinian, înainte de aderarea lor la Uniune.

Tags: