Ar putea tancurile Abrams să schimbe soarta războiului în favoarea Ucrainei? Experții militari occidentali spun că depinde de ucraineni

Ar putea tancurile Abrams să schimbe soarta războiului în favoarea Ucrainei? Experții militari occidentali spun că depinde de ucraineni
Sursa foto: Pixabay

Este puțin probabil ca tancurile Abrams pe care Statele Unite le-au trimis Ucrainei să aibă un impact strategic imediat, cu excepția cazului în care forțele guvernului de la Kiev vor fi capabile să realizeze o breșă semnificativă prin apărarea aglomerată a rușilor, cred experți militari occidentali.

Ucraina a anunțat săptămâna aceasta că a primit primele vehicule blindate grele produse în America

Ucraina a anunțat săptămâna aceasta că a primit primele vehicule blindate grele produse în America, consolidându-și forțele în timp ce încearcă să străpungă liniile defensive puternic fortificate ale armatei lui Vladimir Putin.

“Primele tancuri americane Abrams promise Ucrainei au sosit în țară și sunt pregătite pentru a fi trimise în luptă,” a anunțat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a adăugat că Ucraina “caută noi contracte și își extinde geografia aprovizionării.” Proiectate inițial pentru rezerviștii americani, tancurile sunt ușor de utilizat, fiind în special utile pentru forțele ucrainene cu timp limitat de antrenament, cred analiștii. SUA au vândut tancuri Abrams în Australia, Egipt, Irak, Maroc, Kuweit și Arabia Saudită, potrivit centrului de sprijin pentru achiziții al armatei SUA.
Întrebarea care se pune în acest moment este dacă și cum tancurile Abrams, care au început să sosească deja în Ucraina, vor ajuta forțele guvernului de la Kiev în războiul împotriva Rusiei?

e+Este puțin probabil ca tancurile singure să modifice semnificativ peisajul strategic în următoarea perioadă

Doi analiști în domeniul apărării au declarat pentru pagina Breaking Defense că, deși sosirea tancurilor grele americane este cu siguranță un semn binevenit pentru Kiev și ar putea ajuta la consolidarea unor câștiguri obținute în actuala contraofensivă, este puțin probabil ca ele singure să modifice semnificativ peisajul strategic în următoarea perioadă, în comparație cu alte tancuri de luptă principale angajate deja în ostilitățile din Ucraina, cum ar fi tancul Leopard 2 de fabricație germană și Challenger 2 de fabricație britanică.

De asemenea, consideră experții, probabil că Abrams nu va avea un efect atât de mare asupra luptei actuale precum au rachetele cu rază lungă de acțiune și apărarea aeriană – cel puțin până când forțele ucrainene nu vor realiza o breșă semnificativă în liniile rusești.

Livrările tancurilor Abrams în Ucraina sunt “mult mai semnificative din punct de vedere psihologic decât poate fizic,” a declarat Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al Regimentului Regal Britanic de Tancuri.

Yohann Michel, analist de cercetare pentru apărare și analiză militară la International Institute for Strategic Studies (IISS), a spus că tancurile Abrams ar trebui să permită consolidarea unor poziții ucrainene și echivalează cu o “reconstituire a forțelor,” dar a criticat indecizia occidentalilor care a întârziat livrarea tancurilor către Kiev, despre care a spus că ar fi putut avea un impact mai mare.

Analistul a afirmat că tancurile occidentale, inclusiv cele americane Abrams, nu ar trebui privite ca un moment “revoluționar”, deoarece cea mai importantă problemă este că industria americană și europeană depășește producția de arme a Rusiei.

Materialele precum transportoarele blindate de personal, sistemele de apărare aeriană și muniția de 155 mm ar trebui să aibă prioritate, a spus el.

Analiști citați de Business Insider susțin că este departe de a fi clar dacă Ucraina va putea exploata breșa făcută, iar bătălia rămâne în balanță. Experții de la Royal United Services Institute (Rusi) cred de exemplu că, indiferent de progresele înregistrate în timpul contraofensivei Ucrainei, vor fi necesare ofensive ulterioare pentru a se putea îndeplini eliberarea teritoriului ucrainean, potrivit unei analize G4Media.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:21 - Ce se va întâmpla, de la 1 ianuarie, odată cu majorarea salariului minim. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Începând cu aceeaşi dată …”
18:11 - Ministerul Apărării avertizează asupra unei campanii masive de manipulări și dezinformări care circulă în spațiul public
17:49 - AEP a trimis mai multe probe Parchetului General, care arată banii băgați în campania electorală a lui Călin Georgescu: „Atestă că nu a fost o campanie cu finanțare zero” (VIDEO)
17:44 - Daniel Breaz, despre dosarul care îl vizează pe Horațiu Potra: „Pe mine mă frapează faptul că Georgescu avea nevoie de această pază”
17:08 - Marian Vanghelie, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul Economat. Fostul primar, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul este de sute de milioane de lei
17:02 - Crimă în Sectorul 5 al Capitalei. Mama agresorului a sunat la 112 pentru a anunța fapta
16:56 - Gheorghe Ialomițianu: „Acest Guvern trăiește din împrumuturi și vă dați seama ce dobânzi plătim” (VIDEO)
16:51 - Bogdan Matei (PSD), despre problemele cauzate de softul Casei de Pensii: Sunt foarte multe probleme și, din păcate, pensionarii au de suferit. Statul român, prin anumite instituții ale sale, nu este pregătit de digitalizare (VIDEO)
16:42 - Amenzi uriașe în urma controalelor ANSVSA din supermarketuri și hipermarketuri. Ce nereguli au găsit inspectorii în magazine
16:21 - IPJ Brăila rămâne în continuare șără șef: Note de 2,66 și 4,81 obținute de cei doi candați la concursul de ocuparea postului