Atentatorul din Oslo și-a recunoscut faptele: „Oribile, dar necesare”. Vezi planul său de acțiune

Atentatorul din Oslo și-a recunoscut faptele: „Oribile, dar necesare”. Vezi planul său de acțiune
Norvegia îşi plânge morţii, în urma tragediei care a avut loc acum două zile. Între timp, bărbatul acuzat pentru masacrul de la reuniunea tinerilor laburişti de pe insula Utoya şi pentru atentatul cu maşină...

Norvegia îşi plânge morţii, în urma tragediei care a avut loc acum două zile. Între timp, bărbatul acuzat pentru masacrul de la reuniunea tinerilor laburişti de pe insula Utoya şi pentru atentatul cu maşină capcană de la Oslo a recunoscut că este autorul ambelor atacuri, dar refuză să-și asume responsabilitatea pentru faptele lui. Agresorul şi-a descris acţiunile drept „oribile, dar necesare” şi a spus că le va explica la o audiere în instanţă care va avea loc luni.

Potrivit The New York Times, norvegianul Anders Behring Breivik, vinovat de masacrul de vineri, a lăsat în urmă informații detaliate despre atacul pe care-l pregătea de aproape doi ani. Astfel, într-un document de 1500 de pagini, bărbatul cerea declanșarea unui război al creștinilor împotriva dominației musulmane, pentru apărarea Europei.

Fotografii cu agresorul, care avea legături cu extrema dreaptă, au apărut într-un clip antimusulman de 12 minute, numit Cavalerii Templieri 2083, care a fost incarcat pentru scurt timp pe YouTube. Potrivit fundaţiei Expo, un observator al grupărilor de extremă-dreapta cu sediul la Stockholm, suspectul a fost înscris în 2009 pe un forum extremist suedez. Numit Nordisk, acest forum creat în 2007 declară că apără „identitatea, cultura şi tradiţiile nordice”.

În timp ce Norvegia îşi plânge victimele, poliţia caută în continuare persoanele dispărute. Patru oameni aflaţi pe insula Utoya nu au fost găsiţi încă. Se crede că o parte dintre ele s-au înecat după ce au încercat să înoate pentru a scăpa de gloanţe.

Numeroase persoane s-au strâns în jurul unui altar improvizat în capitala norvegiană, îaninte de o slujbă ce are loc duminică, la care sunt aşteptaţi mii de oameni.

Dublul atac de vineri este cel mai sângeros din Europa după atentatele islamiste de la 11 martie 2004 din Madrid, soldate cu 191 de morţi. Este de asemenea cel mai grav act de violenţă comis în Norvegia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Norvegia, în doliu după atentatul violent din Oslo

Embed: " />
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)