“Au fost identificate 45 de partide extremiste în Europa, influențate și finanțate de Rusia.” Fostul premier moldovean Ion Sturza, detalii de culise de la European Council on Foreign Relations

“Au fost identificate 45 de partide extremiste în Europa, influențate și finanțate de Rusia.” Fostul premier moldovean Ion Sturza, detalii de culise de la European Council on Foreign Relations

Fostul premier moldovean Ion Sturza, un important om de afaceri care gestionează investiţii semnificative în România şi Republica Moldova, relatează pe pagina sa de Facebook detalii de culise de la întâlnirea ECFR (European Council on Foreign Relations) de luna trecută.

Deşi discuţiile de aici au avut loc “fără presă”, Sturza a prezentat câteva din ideile vehiculate la această întâlnire. Evident, subiectul principal de discuţie a fost BREXIT-ul, despre care Sturza spune că “liderii europeni sunt speriaţi de consecinţe”.

Participanţii la ECFR ar fi identificat “45 de partide extremiste în Europa, influențate și finanțate de Rusia. Unul dintre ele este Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM, condus de Igor Dodon). Aceste partide sunt cunoscute ca principalele canale de destabilizare și compromitere a proiectului european.” Potrivit analiştilor, în acest moment “Rusia câștigă războiul propagandistic sau războiul hibrid”.

Reamintim că, tot luna trecută, partidele anti-NATO din mai multe țări din zona Balcanilor au semnat o declarație fără caracter obligatoriu cu partidul aflat la putere în Rusia prin care se creează o zonă neutră în regiune față de extinderea NATO. Declarația de cooperare a fost semnată de partidul președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, împreună cu reprezentanți ai unor formațiuni politice din Serbia, Muntenegru, Bosnia, Macedonia și Bulgaria. Niciun partid din România nu a semnat această declarație. (Detalii AICI)

Cât priveşte relaţia dintre Moldova şi Uniunea Europeană, verdictul de la ECFR e îngrijorător: “Moldova a dispărut de pe radarul UE; Europenii acceptă poziția dominantă a SUA în „stabilizarea” Moldovei, dar nu doresc să achite nota de plată; Extinderea UE – o tema tabu pentru mult timp. Suntem rugați să nu fim ridicoli, insistând pe aceasta”, notează Sturza.

Iată integral postarea lui Ion Sturza:

Ion Sturza, despre European Council on Foreign Relations