Austria: Carnea mistreţilor conţine încă urme de radioactivitate după accidentul de la Cernobîl

Austria: Carnea mistreţilor conţine încă urme de radioactivitate după accidentul de la Cernobîl
Carnea mistreţilor din Austria conţine şi în prezent niveluri ridicate de radioactivitate, după accidentul petrecut la centrala nucleară de la Cernobîl în 1986, potrivit organizaţiei ecologiste Global 2000,...

Carnea mistreţilor din Austria conţine şi în prezent niveluri ridicate de radioactivitate, după accidentul petrecut la centrala nucleară de la Cernobîl în 1986, potrivit organizaţiei ecologiste Global 2000, citată de AFP. „Analizeze noastre pe carnea de porc mistreţ demonstrează o depăşire clară a limitelor autorizate de cesiu radioactiv”, afirmă Reinhard Uhrig, un reprezentant al Global 2000.

Carnea mistreților are un nivel de radioactivitate de 1.060 de becquereli pe kilogram, în timp ce nivelul maxim autorizat este 600, potrivit organizaţia

„Această carne ar trebui distrusă imediat, nu să fie comercializată. Dar noi am cumpărat-o normal”, a explicat Uhrig.

Carnea testată provine de la porci mistreţi din regiunile unde au căzut particule radioactive provenind de la Cernobîl.

„După 25 de ani, concentraţia de cesiu radioactiv s-a diminuat, dar sunt în continuare niveluri foarte ridicate”, afirmă Global 2000.

Într-un referendum organizat în 1978, austricii s-au pronunţat împotriva energiei nucleare.

Pe 26 aprilie 1986, un reactor al centralei de la Cernobîl a explodat, iar norul radioactiv rezultat a traversat Europa.

 

Tags: