Austria: Diplomat de top, acuzat că i-a dezvăluit lui Jan Marsalek, fost director Wirecard, formula chimică a neurotoxinei rusești Noviciok

Austria: Diplomat de top, acuzat că i-a dezvăluit lui Jan Marsalek, fost director Wirecard, formula chimică a neurotoxinei rusești Noviciok
Foto: Pixabay

Formula chimică a neurotoxinei rusești Noviciok ar fi fost dezvăluită fostului director Wirecard, Jan Marsalek, de către un diplomat austriac de rang înalt, fost secretar general al Ministerului austriac de Externe. Acesta și alte ministere de la Viena au raportat o posibilă dezvăluire de documente confidențiale despre Noviciok de către dimplomatul Johannes Peterlik, fost ambasador în Indonezia,

Acuzații la vârful diplomației austriece. Formula chimică a Noviciok, dezvăluită

Johannes Peterlik, diplomat austriac și fost secretar general al Ministerului de Externe, a fost suspendat, fiind suspectat de abuz în serviciu și încălcarea secretului oficial, informează kurier.at. Ancheta este condusă de Parchetul de la Viena.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe a confirmat că Peterlik a fost suspendat de către Autoritatea Federală Disciplinară, informează orf.at.

Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a confirmat și el că Peterlik e investigat, notează derstandard.at.

Până de curând, Schallenberg a fost ministru de Externe, deci l-a avut pe Peterlik în subordine.

Schallenberg a aflat despre investigație la începutul lunii trecute și „am luat decizia în trei zile”. Întrebat dacă situația este o pată pe mandatul său de ministru, el a răspuns: „Din contră, noi am luat toate deciziile necesare”.

În acest caz ar fi vorba despre un document secret ce conține formula neurotoxinei rusești Noviciok, despre care se spune că ar proveni de la un minister austriac și că ar fi ajuns în mâinile fugarului Jan Marsalek, fost membru al consiliului de conducere al Wirecard. Acesta a fost în trei ministere și era recunoscut pentru faptul că îi plăcea să dea de înțeles că e agent al serviciilor. Marsalek s-ar fi lăudat un fața unor bancheri londonezi că e în posesia unui document provenit din Austria.

Din cauza posibilei dezvăluiri a documentului confidențial, despre care se spune că ar fi venit de la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, Ministerele de Externe, al Economiei și Apărării au depus plângeri penale în luna iulie. Acuzațiile ar fi fost, însă, respinse.

Peterlik lucrează în Ministerul austriac de Externe din 1994.