Autoritățile daneze: Mai mult de jumătate din gazul din gazoductele Nord Stream 1 și 2 s-a scurs deja

Autoritățile daneze: Mai mult de jumătate din gazul din gazoductele Nord Stream 1 și 2 s-a scurs deja
Foto: Hepta - DPA Images / Stefan Sauer

Mai mult de jumătate din gazul din gazoductele Nord Stream 1 și 2, avariate în urma unui presupus sabotaj în Marea Baltică, a scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze, potrivit AFP.

„O majoritate clară a gazului a ieșit deja din conducte. Ne așteptăm ca restul să scape până duminică”, a declarat șeful autorității daneze pentru energie, Kristoffer Böttzauw, într-o conferință de presă.

Scurgerea de gaz provoacă o fierbere generalizată în mare

Ministrul danez al Apărării a declarat miercuri dimineață că, din cauza cantității mari de scurgeri, care provoacă o fierbere generalizată în mare, va fi necesar să se aștepte „una sau două săptămâni” înainte de a începe inspecțiile la structurile avariate.

Din motive tehnice, cele două instalații au fost umplute cu gaz, în pofida faptului că nu funcționau din cauza războiului. Organizațiile de protecție a climei au menționat că Nord Stream 1 și 2 conțineau aproximativ 350.000 de tone de gaz natural – metan – care este un generator important de gaze cu efect de seră, dăunător pentru climă.

Greenpeace a subliniat că acest lucru corespunde efectului a aproape 30 de milioane de tone de CO2, adică mai mult de două treimi din emisiile anuale ale vecinilor danezi.

De ce se tem agențiile germane de securitate că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna

Agențiile germane de securitate se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, după infiltrații majore atât de la Nord Stream 1, cât și de la Nord Stream 2 în Marea Baltică, au declarat surse guvernamentale pentru cotidianul german Tagesspiegel, conform The Guardian.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a spus că Marina germană contribuie la ancheta privind scurgerile de gaz, adăugând că situația trebuie clarificată, iar responsabilii trebuie identificați rapid.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat miercuri că scurgerile de la conductele de gaze ce trec pe sub Marea Baltică sunt rezultatul unor acte de „sabotaj”.

Urmăriți B1TV.ro și pe