Autorul ATENTATULUI de la Berlin a acționat la comanda Statului Islamic

Autorul ATENTATULUI de la Berlin a acționat la comanda Statului Islamic

Tunisianul Anis Amri, autorul atentatului din decembrie 2016 asupra unui târg de Crăciun din Berlin în care şi-au pierdut viaţa 12 persoane, era în legătură cu conducerea grupării Statul Islamic (SI), de la care a primit ordine directe, a informat sâmbătă publicaţia germană Der Spiegel, citată de EFE.

Potrivit sursei citate, care se referă la informaţii transmise de Emiratele Arabe Unite serviciilor de securitate germane, jihadistul a primit ordin să realizeze "o operaţiune în exterior" de la un comandant al SI, cunoscut drept Abu Baraa al-Iraki, informează Știripesurse.

Serviciile de securitate germane au primit această informaţie la 8 ianuarie, la câteva săptămâni după noaptea de 19 decembrie 2016, când Amri a intrat cu un camion furat în oamenii care vizitau un târg de Crăciun într-o piaţă din Berlin. Tunisianul sosise în Germania în 2015, încercase să se înregistreze ca refugiat, însă cererea sa a fost respinsă şi era considerat "periculos" de către serviciile de informaţii care l-au urmărit luni la rând, fără însă a-l expulza.

Amri a fost împuşcat de poliţia italiană la un control de rutină, la câteva zile după atentat şi după ce reuşise să traverseze mai multe ţări europene.

Ultima oră