Avarierea gravă a crucișătorului Moskva are valoare simbolică și militară deopotrivă, spun experții: „A cam îmbătrânit, dar este un simbol al puterii navale rusești în Marea Neagră”

Avarierea gravă a crucișătorului Moskva are valoare simbolică și militară deopotrivă, spun experții: „A cam îmbătrânit, dar este un simbol al puterii navale rusești în Marea Neagră”
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Malgavko

Este prea devreme pentru a ști cu exactitate ce s-a întâmplat, însă vestea că a fost avariată grav nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul cu rachete Moskva, are valoare simbolică și militară deopotrivă, a declarat prof. Michael Petersen, directorul Institutului de studii maritime privind Rusia din cadrul Colegiului de Război Naval al Statelor Unite, citat de BBC.

Michael Petersen, despre crucișătorul Moskva: „A cam îmbătrânit, dar este un simbol al puterii navale rusești în Marea Neagră”

Expertul a explicat că, deși este prea devreme pentru a cunoaște toate detaliile incidentului, „chiar arată tot mai mult de parcă ucrainenii au reușit o victorie deloc nesemnificativă pe mare”.

„Cred că este una care are valoare simbolică și militară deopotrivă”, a adăugat prof. Michael Petersen.

„Asta este nava amiral a flotei Rusiei de la Marea Neagră și a cam îmbătrânit, dar este un simbol al puterii navale rusești în Marea Neagră”, a mai punctat specialistul.

El a amintit că ucrainenii au pierdut cea mai mare parte a flotei în favoarea rușilor în 2014, odată cu invazia inițială și anexarea ilegal a Peninsulei Crimeea, așa că „asta este important din punct de vedere simbolic deoarece, după toate acestea, ei încă sunt capabili să lovească în puterea militară rusă în maniere care chiar se vor resimți la Moscova”.

Incidentul are deopotrivă o „valoare militară importantă”, în condițiile în care „marina rusă s-ar putea simți obligată să opereze acum și mai în larg decât înainte”.

„Asta ar putea să afecteze abilitatea sa de a furniza sprijin de foc direct trupelor de pe uscat și le-ar putea afecta abilitatea de a furniza apărare aeriană în zonele costiere… Chiar cred că va face marina rusă să se gândească de două ori”, a continuat expertul.

Ministerul rus al apărării a anunțat joi că nava a fost grav avariată odată cu explozia muniției de la bord, potrivit Interfax. Pe de altă parte, guvernatorul regiunii Odesa, Maksym Marchenko, spunea anterior că vasul a fost lovit de două rachete anti-navă de fabricație ucraineană Neptun, fără să ofere totuși vreo probă în susținerea afirmației sale.

Urmăriți B1TV.ro și pe