Amenințarea ca Rusia să folosească arme nucleare tactice „nu poate fi ignorată” și o astfel de lovitură ar putea declanșa un război nuclear „limitat”, a declarat miercuri comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, într-un articol în care spune că baza rezistenței ucrainene o reprezintă asistența militară a partenerilor.
„Există o amenințare directă cu utilizarea, în anumite circumstanțe, a armelor nucleare tactice de către forțele armate ruse”, a declarat Valeri Zalujnîi, comandantul șef al armatei ucrainene, într-un articol publicat de agenția de știri de stat Ukrinform, potrivit Reuters.
„Amenințarea care va apărea pentru întreaga Europă nu poate fi ignorată. De asemenea, este imposibil de exclus complet posibilitatea implicării directe a principalelor țări ale lumii într-un conflict nuclear „limitat”, în care perspectiva celui de-al treilea război mondial este deja direct vizibilă.”, a scris Zalujnîi.
„Acțiunile de luptă pe teritoriul Ucrainei au demonstrat deja cât de mult neglijează Federația Rusă problemele securității nucleare globale chiar și într-un război cu utilizarea mijloacelor convenționale .
În special, din iulie 2022, trupele ruse au înființat o bază militară pe teritoriul NPP Zaporojie , plasând artilerie grea, în special, sisteme de lansare de rachete multiple BM-30 „Smerch”„, avertizează Zalujnîi .
„Orice încercare de a lua măsuri practice în direcția utilizării armelor nucleare tactice trebuie oprită folosind întregul arsenal de mijloace de care dispun țările lumii.
La urma urmei, începând din acest moment, Federația Rusă va deveni nu numai o amenințare la adresa coexistenței pașnice a Ucrainei, a celorlalți vecini ai săi și a unui număr de țări europene, ci și un stat terorist cu adevărat global”, a adăugat el.
Generalul a scris toate acestea în contextul în care consideră că „atunci când se analizează perspectivele de cooperare cu partenerii în furnizarea de arme către Ucraina, este recomandabil să se ia în considerare” riscul folosirii armelor nucleare tactice de către Rusia.
În luna martie, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer, declara că Kremlinul ia în discuţie posibilitatea utilizării armei nucleare într-un mod „tactic”, potrivit EFE.