După modelul perfecţionat de Rusia, şi Statele Unite încalcă legislaţia internaţională, de data asta pentru a susţine poziţia Israelului. Politica schimbată de Trump după 41 de ani (FOTO)

După modelul perfecţionat de Rusia, şi Statele Unite încalcă legislaţia internaţională, de data asta pentru a susţine poziţia Israelului. Politica schimbată de Trump după 41 de ani (FOTO)
Sursă: Hepta.ro & US State Department

Statele Unite şi-a schimbat poziţia, stabilită în timpul Administraţiei Obama, cu privire la coloniile israeliene construite în teritoriul palestinian din Cisiordania, arată Al Jazeera.

Astfel, Administraţia Trump a conferit un statut de legalitate coloniilor israeliene construite în Cisiordania. Sub Administraţia lui Jimmy Carter (dinm 1978), coloniilor le fusese conferit un stat de ilegalitate pe motiv că „sunt incompatibile cu legislaţia internaţională”.

„După analizarea atentă a tuturor elementelor din dezbaterea legală, această administraţie a fost de acord că stabilirea de aşezări civile israeliene în Cisiordania nu este, per se, incompatibilă cu legislaţia internaţională”, a declarat secretarul de Stat, Mike Pompeo, luni.

Însă coloniile israeliene fusese declarate ilegale şi de ONU (ultima dată în 2016) pe motiv că încalca prevederile Convenţiei de la Geneva.

Crearea de colonii în teritoriile palestiene a fost, în esenţă, o strategie prin care Ţel Aviv-ul a căutat să fragmenteze teritoriul controlat de palestinieni şi în felul acesta să împiedica formarea unui stat unitar plalestinian. Acest lucru a fost arătat chiar de o hartă concepută de Departamentul de Stat american, în timpul Administraţiei Obama.

În momentul de faţă, aproximativ 600.000 de israelieni locuiesc în aşezări construite ilegal în Cisiordania.

Foto: Modalitatea în care Israelul şi-a extins coloniile în Cisiordania (sursăfoto: Departamentul de Stat american)

Reacţia părții palestiniene

Partea palestiniană a invocat chiar dreptul internaţional, indicând că decizia Statelor Unite „contrazice în totalitate legea internaţională”.

„Washington-ul nu este calificat sau autorizat să anuleze rezoluţiile de drept internaţional şi nu are dreptul să ofere legalitate niciunei aşezări israeliene”, a declarat Nabil Abu Rudeinah, purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas.

Pe fond, eternă dezebatere a teritoriilor israeliene şi palestiniene ne duc la problemă de bază: anume că, pe fond, două state nu pot exista în acelaşi spaţiu. Altfel spus, în teritoriul Israelului de astăzi nu poate există şi statul israelian, şi cel palestinian.

Urmăriți B1TV.ro și pe