Baconschi, la “Evenimentul Zilei”: Mesajul premierului ungar a fost pentru toţi maghiarii

Baconschi, la “Evenimentul Zilei”: Mesajul premierului ungar a fost pentru toţi maghiarii
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a fost invitatul primei ediţii a emisiunii “Evenimentul Zilei”, difuzată în direct, joi seară, pe B1 TV. În cadrul emisiunii, ministrul a oferit mai multe precizări cu...

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a fost invitatul primei ediţii a emisiunii “Evenimentul Zilei”, difuzată în direct, joi seară, pe B1 TV. În cadrul emisiunii, ministrul a oferit mai multe precizări cu privire la presupusul mesaj antiromânesc al premierului ungar, Viktor Orban, care a stârnit un adevărat scandal în Parlamentul României, în timpul şedinţei de miercuri a plenului reunit.

Baconschi a declarat că mesajul lui Orban a fost unul decent, adresat maghiarilor de pretutindeni, cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei.

“Mesajul a fost pentru toţi maghiarii cu ocazia Zilei Ungariei. Era un mesaj patriotic pe care l-au auzit maghiarii din toată lumea”, a declarat Teodor Baconschi.

Acesta a mai menţionat că mesajul a fost scos din context de opoziţia care a dorit “asumarea responsabilităţii României asupra unei declaraţii antimaghiare incendiare”.  

“Au existat numeroase probleme, pornind de la interpretarea şi până la traducerea acestui discurs”, a încheiat ministrul.

Mesajul premierului ungar

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat, joi, la Ministerul de Externe pentru a da mai multe lămuriri vizavi de mesajul lui Viktor Orban.

Reprezentanţii PSD şi PNL au invocat, miercuri seară, necesitatea adoptării unei declaraţii de indignare în legătură cu acest incident. Cele două partide au cauzat mai multe dispute între parlamentari în timpul sedinţei de miercuri pentru dezbaterea moţiunii de cenzură, întârziind lucrările cu circa trei ore.

Baconschi despre mesajul lui Orban