Băsescu: În Japonia sunt 2.500 de români. Ar fi fost util să lase date de contact la ambasadă

Băsescu: În Japonia sunt 2.500 de români. Ar fi fost util să lase date de contact la ambasadă
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, cu ocazia summit-ului Uniunii Europene privitor la situaţia din Libia, că circa 2.500 de cetăţeni români se află în Japonia şi le-a recomandat celor...

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, cu ocazia summit-ului Uniunii Europene privitor la situaţia din Libia, că circa 2.500 de cetăţeni români se află în Japonia şi le-a recomandat celor care pleacă în străinătate să lase date de contact ambasadei pentru a putea fi ajutaţi mai rapid în cazul unor urgenţe.

Preşedintele a declarat că ambasada încearcă să ia legătura cu toţi pentru a afla starea acestora. „În Japonia avem circa 2.500 de români. Ambasada României la Tokio încearcă să fie în legătură cu toţi românii de pe teritoriul Japoniei pentru a constata eventualele nevoi de sprijin”, a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că în astfel de situaţii ar fi fost util ca persoanele plecate în strainătate să anunţe ambasada.

“Probabil că în timp românii care pleacă în străinătate vor trebui să se obişnuiască să anunţe ambasada legat de un număr de telefon, de o adresă la care pot fi găsiţi în situaţii excepţionale. Asta ar ajuta foarte mult să-i putem ajuta dacă au nevoie vreodată. Situaţia nu e doar în Japonia, oriunde au fost evenimente, şi în Egipt, şi în Libia ne-a fost greu să-i găsim pe toţi cei care au avut nevoie de sprijin şi dacă vă aduceţi aminte şi în Liban acum trei ani, şi în Palestina şi în multe alte locuri. E o necesitate anunţul către ambasadă că nu-i spionează nimeni, doar să ştim cum îi putem contacta”, a declarat Traian Băsescu.

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 a avut loc în Japonia, vineri. La ora transmiterii acestei ştiri, erau înregistrate sute de victime şi circa 88.000 de persoane erau date dispărute.