Berlusconi redivivus cu ajutor german, curat european

Berlusconi redivivus cu ajutor german, curat european
Sursa foto: Hepta/ Silvio Berlusconi

Liderii de partid conservatori au convenit că Silvio Berlusconi este figura potrivită pentru a ocupa cea mai înaltă funcție în Italia.

Presa din Roma explică cum că în situația dificilă prin care trece țara, cu autoritatea și experiența pe care țara le merită și pe care le așteaptă italienii, tocmai Berlusconi ar putea avea șansa de a-și vedea visul împlinit.

Vârsta nu ar fi un impedient, trend-ul gerontocrat la conducerea statelor dând tonul de la Washington și pâna la Viena.

Formațiunile de centru-dreapta din Italia, conducerea partidului conservator a lui Berlusconi „Forza Italia”, partidul Lega de dreapta, „Fratelli d’Italia” (Fraţii Italiei, formațiune și mai de dreapta) s-au întâlnit la palatul „Villa Grande” a lui Berlusconi din Roma și au convenit asupra seniorului (85 de ani) drept candidat la funcția de șef al statului, iar nimeni altul decât politicianul european Manfred Weber, din partea partidului Uniunea Creștin Sociala (CSU) din Bavaria, îi susține public candidatura.

„Bunga-Bunga” a fost demult, acuzațiile de corupție aidoma, astăzi a rămas serenitatea italianului și calculul politic rece al șanselor electorale ce determină nevoile marilor familii de pe eșichierul politic european.

„În calitate de lider de grup al Partidului Popular European, îl susțin pe Berlusconi pentru președinția republicii Italia pentru că a demonstrat că are statura de a ocupa și exercita funcția”, a declarat politicianul german pentru cunoscutul cotidian italian „Corriere della Sera” (ediția de sâmbătă, 15.01.2022).

Primul tur de scrutin este programat pentru 24 ianuarie la Roma.

Politicienii de centru-stânga critică aspru candidatura lui Berlusconi. Giuseppe Conte – lider de partid al Mișcării Cinci Stele și predecesor al actualului premier Mario Draghi – a descris-o drept o „opțiune de neconceput”.

Figura emblematică a Președintelui Republicii italiene trebuie să reflecte un profil moral de necontestat. Berlusconi nu se prea poate lăuda în acest sens, conchide „Corriere della Sera”, citând reacțiile unor politicieni din apropierea coaliției de guvernământ, formată din șase partide sub conducerea independentului Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (2011-2019).

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina