Liderii de partid conservatori au convenit că Silvio Berlusconi este figura potrivită pentru a ocupa cea mai înaltă funcție în Italia.
Presa din Roma explică cum că în situația dificilă prin care trece țara, cu autoritatea și experiența pe care țara le merită și pe care le așteaptă italienii, tocmai Berlusconi ar putea avea șansa de a-și vedea visul împlinit.
Vârsta nu ar fi un impedient, trend-ul gerontocrat la conducerea statelor dând tonul de la Washington și pâna la Viena.
Formațiunile de centru-dreapta din Italia, conducerea partidului conservator a lui Berlusconi „Forza Italia”, partidul Lega de dreapta, „Fratelli d’Italia” (Fraţii Italiei, formațiune și mai de dreapta) s-au întâlnit la palatul „Villa Grande” a lui Berlusconi din Roma și au convenit asupra seniorului (85 de ani) drept candidat la funcția de șef al statului, iar nimeni altul decât politicianul european Manfred Weber, din partea partidului Uniunea Creștin Sociala (CSU) din Bavaria, îi susține public candidatura.
„Bunga-Bunga” a fost demult, acuzațiile de corupție aidoma, astăzi a rămas serenitatea italianului și calculul politic rece al șanselor electorale ce determină nevoile marilor familii de pe eșichierul politic european.
„În calitate de lider de grup al Partidului Popular European, îl susțin pe Berlusconi pentru președinția republicii Italia pentru că a demonstrat că are statura de a ocupa și exercita funcția”, a declarat politicianul german pentru cunoscutul cotidian italian „Corriere della Sera” (ediția de sâmbătă, 15.01.2022).
Primul tur de scrutin este programat pentru 24 ianuarie la Roma.
Politicienii de centru-stânga critică aspru candidatura lui Berlusconi. Giuseppe Conte – lider de partid al Mișcării Cinci Stele și predecesor al actualului premier Mario Draghi – a descris-o drept o „opțiune de neconceput”.
Figura emblematică a Președintelui Republicii italiene trebuie să reflecte un profil moral de necontestat. Berlusconi nu se prea poate lăuda în acest sens, conchide „Corriere della Sera”, citând reacțiile unor politicieni din apropierea coaliției de guvernământ, formată din șase partide sub conducerea independentului Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (2011-2019).