Bill Gates, apel la crearea unui plan global de luptă pentru o eventuală nouă criză sanitară: „Pregătirea pandemică trebuie luată la fel de în serios pe cât luăm amenințarea războiului”

Bill Gates, apel la crearea unui plan global de luptă pentru o eventuală nouă criză sanitară: „Pregătirea pandemică trebuie luată la fel de în serios pe cât luăm amenințarea războiului”
foto: Hepta.ro / Bestimage / Stephane Lemouton / Bestimage

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, face apel la investiții de miliarde de dolari pentru dezvoltarea unui sistem global de alertă privind germenii emergenți și pentru a construi o capacitate de răspuns rapid, transmite The Seattle Times.

Bill Gates, despre crearea unui plan global de luptă pentru o eventuală nouă criză sanitară

„Nu ne permitem să fim luați prin surprindere din nou”, a scris magnatul american, în scrisoarea anuală a Bill & Melinda Gates Foundation.

„Pentru a preveni ca greutățile acestui ultim an să nu se repete, pregătirea pandemică trebuie luată la fel de în serios pe cât luăm amenințarea războiului”, mai spune Bill Gates.

Deși costurile ar putea părea ridicate, miliardele cheltuite pe infrastructură și tehnologie ar reprezenta economii uriașe comparativ cu bilanțul global estimat de 28 de bilioane al COVID-19 și căderea sa economică asociată, a adăugat co-fondatorul Microsoft.

Nu este pentru prima oară când trage un semnal de alarmă în ceea ce privește pericolele reprezentate de o eventuală pandemie, în condițiile în care Bill Gates vorbea despre o situație de acest gen încă din anul 2015, la TED Talk, iar imaginile de atunci au fost urmărite de peste 39 de milioane de ori. Deși astfel de avertismente erau ușor de ignorat atunci când ultima criză sanitară majoră data de un secol, acest lucru nu mai este posibil, spune Gates.

„Nimeni nu are nevoie să fie convins că o boală infecțioasă ar putea omorî milioane de oameni sau să închidă economia globală”, a mai adăugat Bill Gates.

El s-a arătat de părere că, de acum, țările bogate trebuie să își dubleze cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare. Acest lucru ar include eforturi pentru platforme de testare cu „mega-diagnostice”, instrumente despre care Bill Gates spune că ar putea să permită screening-ul a 100 de milioane de persoane în fiecare săptămână.

Astfel de testări pe scară largă ar fi coloana vertebrală a sistemului global de alertă pe care îl are în vedere, un scenariu care i-ar permite unui angajat din sectorul medical al Zambiei sau Bangladeshului care observă o boală neobișnuită să trimită specimenele la testare rapidă și secvențiere genetică.

Totodată, Bill Gates a vorbit despre crearea unui corp global de primă linie cu 3.000 de membri, care să intervină precum pompierii la apariția unor focare oriunde în lume și să le împiedice să se răspândească.

El a menționat și ideea de „jocuri de germeni”, mai exact o serie de simulări periodice asemănătoare cu „jocurile de război”, și spune că acestea ar fi vitale astfel încât sistemele sanitare și guvernele să aibă parte măcar de un mic avertisment pentru a face pregătirile necesare.

„Viteza contează într-o pandemie”, a mai scris Gates. „Cu cât acționezi mai rapid, cu atât tai mai rapid din creșterea exponențială a virusului”, a mai adăugat Gates.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:02 - Preoți falși pe rețelele de socializare: erau contactați de persoane vătămate cărora le promiteau că pot rezolva orice problemă în schimbul unei sume de bani. Prejudiciul se ridică la 80.000 de lei
09:59 - Motivul pentru care Simona Halep a ales să plece din țară înaintea procesului de dopaj: „Vrea să îngroape trecutul”
09:53 - ANPC amână detalierea informațiilor din meniurile restaurantelor până în martie 2023. Horia Constantinescu: Am hotărât să amânăm până după ce va fi implementată noua cotă TVA (VIDEO)
09:45 - La ce metodă inedită a apelat Neymar pentru a evita o nouă accidentare. Ce le-a promis jucătorilor sud-coreeni
09:38 - Momentul în care un blindat rusesc sare în aer în urma declanșării unei mine antitanc: imaginile apărute în mediul online sunt filmate chiar de vehiculul din spate
09:36 - Cruzime fără limite: Un deputat rus propune trimiterea câinilor fără stăpân ca atacatori sinucigași în Ucraina
09:32 - Vernisajul expoziției de pictură și desen „Orice drum e un ocoliș” de la Galeria Română are loc marți, ora 19
09:28 - Spitalele de copii din România, pline din cauza virozelor. Medic: „Nu a mai fost niciodată un asemenea val de complicații”
09:12 - Brazilienii, făcuți praf de un fost mare fotbalist pentru dansul de la Cupa Mondială: „Nu-mi vine să cred la ce asist. Parcă m-aș uita la «Dansez pentru tine»”
09:03 - Ministrul Energiei sfătuiește chiriașii să-și facă propriile contracte de energie electrică