Boeing protestează față de decizia autorităților de blocare a tranzacției de avioane către Iran

Boeing protestează față de decizia autorităților de blocare a tranzacției de avioane către Iran
Foto: flightstory.net

Compania aeriană Boeing protestează după ce guvernul american a introdus o inițiativă legislativă ce îi blochează contractul de 25 de miliarde de dolari semnat cu Iranul pentru furnizarea de avioane. Producătorul de aeronave a cerut anularea tuturor contractelor pe care le au alte companii cu statul iranian.

Luna trecută, Boeing semnase o înțelegere cu autoritățile de Teheran, pe fondul slăbirii sancțiunilor impuse de occidentali Iranului, prin care urma să livreze aeronavele 737 și noul model 777-9 pentru a fi introduse în circuitul aerian iranian, potrivit rt.com. În urma acestei tranzacții, producătorul american ar fi încasat 25 de miliarde de dolari.

Joi, Congresul American a votat două amendamente prin care se blocheză vânzarea celor 100 de avioane către Iran. Congresmanul republican, Peter Roskam, care a semnat măsurile a susținut: "Să dai asemenea tipuri de avioane către regimul din Iran, care încă este cel mai mare stat sponsor al terorismului, este ca și cum le-ai da produse ce vor fi folosite cu scopuri militare".

Cele două amendamente interzic Oficiului pentru Controlul Resurselor Externe (OFAC) să folosească fonduri pentru a autoriza licența ce va permite vânzarea de avioane către Iran, și de asemenea previn instituțiile financiare americane să ofere Iranului împrumuturi care să fie folosite pentru achiziționarea de aeronave care să fie folosite de către armată.

Boeing a reacționat la modificările legislative introduse de autorități: "Dacă nu ne este permis să mergem mai departe, atunci cu siguranță nicio altă companie americană nu ar trebui să poată, și asta ar însemna orice furnizor american către oricare alt producător", a afirmat directorul executiv Ray Conner. El a atras atenția că și competitorii Boeing construiesc avioane folosind componente americane.

Numeroase persoane au ținut să profite de schimbarea relațiilor între Iran și puterile mondiale după semnarea acordului din iulie 2015 prin care autoritățile iraniene se obligă să facă programul nuclear transparent în schimbul ridicării sancțiunilor economice impuse de ONU, Statele Unite și Uniunea Europeană. Aceștia au semnat numeroase contracte și tranzacții cu Teheranul, care este în căutare de noi achiziții după ce relațiile sale cu Occidentul s-au deteriorat după Revoluția Islamică din 1979.

Ultima oră
14:15 - GCS: 1.131 de paturi ATI COVID în România, din care 990 sunt ocupate. Câte locuri sunt în București
14:12 - Eugen Tomac (PMP): Comisia Europeană monitorizează situația comunității românești din Serbia, care e în continuare profund discriminată. Belgradul încalcă flagrant drepturile românilor
13:51 - Florin Cîțu: Vreau mai multă implicare din partea Primăriei Capitalei în gestionarea valului 4 COVID / Laude pentru Cseke Attila, interimarul de la Sănătate (VIDEO)
13:41 - Loredana Groza, anunț după ce duminică a fost luată cu ambulanță. Cum se simte artista
13:37 - IOS 15, lansat oficial. Ce aduce nou sistemul de operare de la Apple
13:28 - Acces Direct, de la Antena 1, vine cu o nouă blondină: Cosmina Scăunașu. Cine este ea şi ce a spus Mirela Vaida
13:23 - Explozie a cazurilor de COVID: 6.789 în ultima zi, din care peste 1.000 doar în București. Încă un județ a intrat în scenariul roșu / Pandemia a mai făcut 129 de victime / 990 de pacienți la ATI, din care 20 sunt copii
13:11 - Florin Cîțu: O să cer o anchetă pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4 de Ministerul Sănătății
13:10 - UE susține Franța, în conflictul cu SUA, pe tema submarinelor nucleare. Care a fost poziția oficială a României / Scandalul se poate extinde și la noi, unde Naval Group a câștigat un contract pentru corvete, care încă nu a fost semnat
13:00 - Vlad Voiculescu (USR PLUS): Campania de vaccinare e un eșec. Problemele – Prioritizarea esențialilor și concursul întru relaxare, când vaccinarea deja încetinea