Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie

Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
Bogdan Aurescu și Yair Lapid, miniștrii afacerilor externe din România și Israel. Sursa foto: Facebook

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit sâmbătă la telefon cu omologul său din Statul Israel, Yair Lapid, la inițiativa părții israeliene, iar în cadrul discuției au fost abordate aspecte referitoare la incidentul violent produs joi în zona strâmtorii Hormuz, care a implicat nava „Mercer Street” și care s-a soldat cu moartea a doi navigatori, unul român și un altul britanic.

Bogdan Aurescu a discutat cu omologul israelian, Yair Lapid, despre incidentul tragic din strâmtoarea Hormuz

„Ministrul Lapid a transmis condoleanțe părții române pentru decesul cetățeanului român pe nava operată de o companie israeliană și a prezentat, în baza informațiilor disponibile părții israeliene la acest moment, o serie de elemente preliminare legate de incident. Ministrul Bogdan Aurescu i-a mulțumit omologului israelian pentru mesajul său de compasiune și pentru informațiile transmise, exprimând încrederea că ancheta aflată în desfășurare va contribui, în cel mai scurt timp, la determinarea cauzelor și naturii acestui tragic incident violent, a cărui producere partea română o condamnă cu fermitate”, se arată în comunicatul transmis sâmbătă de MAE.

Potrivit MAE, cei doi miniștri de externe au convenit să mențină subiectul în atenție și să rămână în contact direct până la finalizarea tuturor investigațiilor.

MAE a menționat că se află în contact atât cu compania care administrează nava „Mercer Street”, cât și cu autoritățile locale din Oman și Emiratele Arabe Unite. MAE spune că este pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.

„De asemenea, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, celula de criza activată în cursul zilei de ieri la nivelul MAE a întreprins o serie de demersuri specifice necesare elucidării circumstanțelor în care s-a produs tragedia, cu accent pe stabilirea, în urma investigațiilor în curs, a naturii exacte a incidentului, partea română fiind în contact cu partenerii săi internaționali, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit, pe acest subiect”, a mai precizat MAE.

Totodată, cei doi miniștri ai afacerilor externe au discutat pe scurt despre prioritățile agendei bilaterale, context în care Bogdan Aurescu l-a invitat pe omologul său să viziteze România, iar Yair Lapid a acceptat cu plăcere invitația.

„De asemenea, ministrul Aurescu s-a referit la importanța unei bune pregătiri a viitoarei ședințe comune a celor două Guverne, respectiv la activitatea Grupului de lucru bilateral pe teme economice, aflat sub autoritatea celor două ministere de externe, a cărui creare a fost decisă cu prilejul vizitei ministrului român de externe în Israel din septembrie 2020 și care a avut deja două reuniuni cu rezultate promițătoare. Cei doi miniștri au convenit ca activitatea grupului să continue”, se mai arată în comunicatul MAE.