Bogdan Aurescu, în conferința comună cu Dmitro Kuleba: Cei care au murit uciși în Ucraina sunt frații și surorile noastre / Ucraina trebuie să câștige acest război și sunt convins că-l va câștiga (VIDEO)

Bogdan Aurescu, în conferința comună cu Dmitro Kuleba: Cei care au murit uciși în Ucraina sunt frații și surorile noastre / Ucraina trebuie să câștige acest război și sunt convins că-l va câștiga (VIDEO)
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, l-a primit la Minister pe omologul ucrainean Dmitro Kuleba. Cei doi au avut o conferință de presă comună. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, l-a primit vineri, la sediul Ministerului, pe Dmitro Kuleba, omologul său ucrainean. Cei doi au avut o discuție „consistentă” despre situația generată de războiul declanșat de Rusia, acest dialog urmând a continua.

Aurescu și-a exprimat convingerea că Ucraina va câștiga războiul, a vorbit despre procesul de reconstrucție a țării și de aderare la UE, despre atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina și despre reacția pe care comunitatea internațională ar trebui s-o aibă vizavi de aceste încălcări ale dreptului internațional. De asemenea, acesta a vorbit și despre ajutorul pe care România l-a acordat Ucrainei de la debutul invaziei ruse și până în prezent.

Declarațiile lui Aurescu:

„Mă bucur că am avut ocazia să ne revedem, să discutăm în persoană în această perioadă extrem de complicată și vreau să te felicit din inimă pentru activitatea excepțională pe care o desfășori în beneficiul Ucrainei și al valorilor noastre comune.

Am avut un dialog consistent, pe care îl vom continua, un schimb de opinii foarte aplicat despre situația gravă de securitate și umanitară din Ucraina generată, de războiul ilegal, neprovocat, nejustificat și premeditat al Rusiei auspra Ucrainei.

Am reiterat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea, independența, integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru efortul eroic al autorităților și setățenilor ucraieni de a respinge agreisunea rusă, care constituie o încălcare flagrantă a tuturor obligațiilor internaționale asumate de Rusia.

Nici România, nici Ucraina, nici comunitatea internațională nu pot accepta călcarea în picioare a ordinii internaționale bazată pe reguli, care ar însemna impunerea arbitrariului prin forță.

Exprim și cu această ocazie condoleanțe și regretul profund pentru pierderile de vieți omenești, pentru atât de multele vieți omenești curmate în această agaresiune ilegală, pentru masivele distugeri materiale din Ucraina, care influențează într-un mod profund negativ viața societății ucrainene.

Dramele umane, ororile, suferința prin care trece poporul ucrainean ne-au lăsat, alături de întreaga lume, îndoliați.

Suntem alături de poporul ucrainean, dragă Dmitro, toți cei care au murit uciși în Ucraina sunt, de fapt, frații și surorile noastre, sunt părinții și copii noștri.

Atrocitățile și crimele de război, crimele împotriva umanității, crimele de genocid nu pot să rămână nepedepsite, iar români sprijină activ eforturile comunității internaționale pentru investigarea acestor încălcări ale dreptului internațional, ale drepurilor omului, ale dreptului internațional umanitar

Am reacționat prompt și consistent de la început pentru a oferi adăpost și asistență refugiaților ucraineni, pentru care agresiunea rusă a avut efecte dramatice.

Până acum au intrat în România peste 800.000 de refugiați ucraineni. Asistența a fost de peste 63 de milioane de euro, constând în acces gratuit la servicii medicale și învățământ, transport gratuit, deschiderea pieței de muncă – sunt peste 2.000 de ucraineni angajați

De asemenea, am trimis mai multe tranșe de ajutor umanitar

Hub-ul umanitar de la Suceava asigură livrarea constant de sprijin internațional, fiind tranzitat de peste 31 de convoaie umanitare, adică 161 de camioane de numeroase țări europene

Ucraina trebuie să câștige acest război și sunt convins că-l va câștiga, apoi va urma procesul de reconstrucție.

Acest proces va fi de durată. Întreaga comunitate internațională va trebui să acorde sprijin și-l asigur pe colegul meu că România e gata să fie parte acestui efort susținut

Reiterez sprijinul extrem de puternic al României pentru aspirațiile europene ale Ucrainei, pentru recunoașterea perspecivei europene al acestui stat prieten și vecin. Parcursul pentru aderare la UE e unul complicat. Vom sprijini activ Ucraina în acest proces laborios.

Urmăriți B1TV.ro și pe