Bogdan Aurescu și Svetlanta Tihanovskaia, discuții la Bled: Șeful MAE a reiterat îngrijorarea părții române față de deteriorarea continuă a situației interne din Belarus

Bogdan Aurescu și Svetlanta Tihanovskaia, discuții la Bled: Șeful MAE a reiterat îngrijorarea părții române față de deteriorarea continuă a situației interne din Belarus
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la Forumul Strategic de la Bled din Slovenia, iar în marja reuniunii s-a întâlnit cu liderul opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, la solicitarea acesteia, informează MAE.

Ce au discutat Bogdan Aurescu și Svetlana Tihanovskaia la Bled, Slovenia

„În cadrul întrevederii, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea părții române față de deteriorarea continuă a situației interne din Belarus și față de continuarea încălcărilor grave și sistematice ale drepturilor omului în această țară. Totodată, ministrul român a salutat aspirațiile și atașamentul cetățenilor din Belarus pentru valorile democratice și drepturile și libertățile fundamentale”, transmite MAE.

Potrivit MAE, Bogdan Aurescu a reamintit formele de sprijin acordat de România în beneficiul cetățenilor belaruși și a menționat, printre altele, participarea României la activarea Mecanismului Moscova al OSCE, respectiv susținerea creării mecanismului „International Accountability Platform for Belarus”, destinat documentării încălcărilor grave ale drepturilor omului în această țară, susținerea celor patru pachete de sancțiuni UE adoptate până acum, contribuția de 100.000 de euro acordată prin decizia ministrului român de externe anul trecut prin European Endowment for Democracy (EED), pentru susținerea societății civile și a mass media independente, precum și acordarea de către Guvernul român a 100 de burse studenților belaruși persecutați de regim.

„De asemenea, a amintit inițiativa din septembrie 2020 a Președintelui României, Klaus Iohannis, care, împreună cu omologii polon și lituanian, a propus pregătirea unui plan economic de sprijin din partea UE pentru un Belarus democratic, pe baza acestei propuneri Comisia Europeană prezentând în acest an un proiect concret în valoare de trei miliarde de euro”, mai scrie MAE.

Ministrul Afacerilor Externe a spus că sprijinul va continua și că este examinată acordarea unei sume similare în acest an pentru susținerea societății civile și a mass media independente, tot prin EED. De asemenea, el a condamnat folosirea migranților de către Belarus împotriva unor state membre ca Lituania, Letonia sau Polonia.

Cu ocazia întâlnirii, cei doi au avut un schimb aprofundat de opinii privind evoluțiile din Belarus.

„La rândul său, Svelana Tihanovskaia a mulțumit în mod deosebit ministrului român de externe pentru tot sprijinul României, precum și pentru asistența concretă furnizată, făcând referire specială la Planul Cuprinzător de Sprijin Economic pentru un Belarus Democratic prezentat de Comisia Europeană ca urmare a inițiativei Președintelui României și omologilor din Polonia și Lituania”, scrie MAE.

Ultima oră
00:17 - Ludovic Orban: „Marea majoritatea a oamenilor care au rămas lângă mine, fiindcă se luptă cu un întreg sistem, au dat dovadă de caracter” / Ce a spus despre Adrian Oros și Alexandru Nazare (VIDEO)
00:06 - Ludovic Orban: „De când a apărut gașca demolatoare, PNL s-a prăbușit. A ajuns la sub 15%. PSD, AUR și USR s-ar bucura să fie alegeri anticipate” (VIDEO)
23:54 - Ludovic Orban: Ce mi s-a părut ciudat e că președintele Klaus Iohannis a avut un comportament total în pandemie în 2021 față de 2020, când a anunțat restricții și în campanie electorală (VIDEO)
23:36 - Ludovic Orban, despre proiectul „România Educată”: După șapte ani de zile, președintele Klaus Iohannis a venit și el cu o broșură în care jumătate din spații sunt ocupate cu poze cu el (VIDEO)
23:12 - Cum se va numi partidul lui Ludovic Orban: „Va fi o soluție necesară pe scena politică” (VIDEO)
23:11 - Ludovic Orban: Eu, în viața mea, nu i-am făcut decât bine lui Klaus Iohannis, dar nu știu dacă am făcut bine României / M-am retras în favoarea lui în 2014 (VIDEO)
22:55 - Ludovic Orban: Eu nu știu ce urmărește Klaus Iohannis, dar pot să constat efectele acțiunilor sale. PNL s-a prăbușit, a fost făcută praf coaliția și România a fost bagată într-o criză politică și guvernamentală (VIDEO)
22:48 - Ludovic Orban: „Conform statutului PNL, premierul României sunt eu” (VIDEO)
22:14 - Ludovic Orban: Prin desemnarea lui Dacian Cioloș, Klaus Iohannis n-a făcut decât să prelungească și chiar să adâncească criza politică. Nu îl putea desemna pe Florin Cîțu și avea nevoie de un candidat de sacrificiu (VIDEO)
21:54 - Tudor Chirilă, mesaj tranșant despre criza COVID-19: „În perioada asta la fiecare 9 zile moare cam o Sala Palatului. De aceeași boală”