Bombardierele strategice ale Rusiei și Chinei au efectuat patrule comune în Asia. A fost bifată și o premieră

Bombardierele strategice ale Rusiei și Chinei au efectuat patrule comune în Asia. A fost bifată și o premieră
Bombardiere Tu-95, fotografiate în aprilie 2015 la un eveniment patriotic în regiunea Moscovei. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Filippov

Avioane de război strategice ale Rusiei și Chinei, printre care bombardierele cu rază lungă de acțiune Tupolev-95, au efectuat patrule comune deasupra Mării Japoniei și Mării Chinei de Est, a anunțat miercuri Ministerul rus al apărării, potrivit Reuters.

Anterior, armata sud-coreeană anunțase că a ridicat de la sol avioane de vânătoare deoarece două avioane de război chineze și șase rusești au intrat în zona sa de apărare aeriană.

Bombardierele strategice ale Rusiei și Chinei, patrule comune în Asia

Ministerul rus al apărării susține că, „în anumite etape ale rutei, transportatoarele de rachete strategice au fost însoțite de avioane de vânătoare din state străine”.

„Un grup aerian constând în transportatoare de rachete strategice Tu-95MC ale Forțelor Aerospațiale Ruse și bombardiere strategice XIAN H-6K ale Forțelor Aeriene din Armata de Eliberare a Poporului (armata Chinei, n.r.) au efectuat patrule aeriene deasupra apelor din Mările Japoniei și Chinei de Est”, spune ministerul rus.

Potrivit Moscovei, aeronavele ruse și chineze „au acționat strict în conformitate cu prevederile dreptului internațional” și nu a fost încălcat niciun spațiu aerian străin.

A fost prima oară când avioanele Rusiei și Chinei aterizează una pe aerodromul celeilalte ca parte dintr-o patrulă aeriană comună, mai susține Ministerul rus al apărării.

Tupolev Tu-95, cunoscut în limbaj NATO drept „Bear” („Ursul”) – alături de Tu-160 – reprezintă coloana vertebrală a forțelor nucleare ruse de atac aerian cu rază lungă de acțiune. A fost conceput pentru a arunca bombe nucleare asupra SUA în perioada Războiului Rece.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe