Boris Johnson l-a avertizat pe Macron asupra negocierii unei soluţii „acum” cu Putin: „Doar va cauza o instabilitate de durată și-i va da lui Putin dreptul să manipuleze veșnic”

Boris Johnson l-a avertizat pe Macron asupra negocierii unei soluţii „acum” cu Putin: „Doar va cauza o instabilitate de durată și-i va da lui Putin dreptul să manipuleze veșnic”
Premierul britanic Boris Johnson și președintele francez Emmanuel Macron. Foto: Hepta - DPA Images / Alastair Grant

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe preşedintele francez Emmanuel Macron, în cadrul Summitului G7 din Bavaria, împotriva tentaţiei de a forța „acum” o soluție în Ucraina negociată cu Vladimir Putin.

Asta în contextul în care există tot mai multe temeri că, din cauza războiului prelungit, a crizei economice și a crizei alimentare ce se prefigurează, unii lideri occidentali ar putea forța Kievul să încheie cu Moscova o pace dezavantajoasă. De altfel, recent, chiar Johnson a avertizat asupra consecințelor dezastruoase în cazul în care Ucraina ar fi forțată să încheie o pace „rea”.

Avertismentul a mai fost lansat și în contextul în care Emmanuel Macron tot insistă ca Rusia să nu fie „umilită”, pentru a fi păstrată deschisă linia dialogului. Insistența lui Macron în acest sens a fost întâmpinată cu ceva nervozitate în mai multe capitale est-europene.

Avertismentul lui Johnson pentru Macron, în contextul războiului din Ucraina

Boris Johnson l-a avertizat pe Macron împotriva tentaţiei unei soluţii negociate „acum” cu Vladimir Putin, cu riscul de a prelungi „instabilitatea mondială”, a transmis Guvernul britanic, citat de AFP.

„Premierul a subliniat că orice tentativă de a soluţiona acum conflictul nu va face decât să ducă la o instabilitate de durată şi să-i dea lui Vladimir Putin dreptul de a manipula ţările suverane şi pieţele internaţionale veşnic”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic.

Potrivit acestuia, cei doi lideri „au convenit” că traversăm „un moment critic al evoluţiei conflictului şi că e posibil să fie răsturnat cursul războiului”.

Johnson și Macron au convenit să consolideze sprijinul militar pentru Ucraina

Purtătorul de cuvânt a mai susținut că Johnson și Macron s-au pus de acord „să consolideze” sprijinul militar pentru Ucraina.

Johnson a mai spus că Putin e un „dictator”.

Pozițiile lui Johnson și Macron față de războiul declanșat de Rusia în Ucraina au contrastat puternic.

În timp ce Macron a discutat deseori cu Putin și chiar l-a vizitat la Moscova înainte de declanșarea invaziei, Johnson refuză orice negociere. De asemenea, premierul britanic este unul dintre cei mai înfocați susținători ai Kievului, iar Marea Britranie unul dintre principalii aliați ai Ucrainei, în vreme ce Macron și-a atras numeroase critici din partea liderilor de la Kiev, dar nu numai, din cauza deselor sale discuții cu Putin și pentru că militează ca Rusia să nu fie „umilită”.

Urmăriți B1TV.ro și pe