Boris Johnson, premierul Marii Britanii, nu va participa la funeraliile Prințului Philip

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, nu va participa la funeraliile Prințului Philip
foto: Hepta.ro / DPA Images / Pippa Fowles

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, nu va participa la înmormântarea Prințului Philip, a anunțat guvernul britanic. Funeraliile Ducelui de Edinburgh vor avea loc sâmbătă viitoare, la Capela St. George din castelul Windsor, și vorfi precedatede un minut de reculegere la nivel național.

Premierul britanic Boris Johnson nu va participa la funeraliile Prințului Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a, pentru a permite cât mai multor membri de familie să o facă

Palatul Buckingham a dezvăluit că funeraliile Prințului Philip se vor desfășura în conformitate cu restricțiile de protecție sanitară, astfel că doar 30 de persoane vor putea să participe la slujbă. În acest context, prim-ministrul britanic a luat decizia de a ceda locul său unui alt membru din familia prințului consort.

„Ca rezultat al regulilor privind coronavirusul, doar 30 de persoane pot lua parte la funeraliile Alteței Sale Regale Prințul Philip, Duce de Edinburgh. Prim-ministrul a dorit să acționeze tot timpul în conformitate cu interesul superior al familiei regale și, pentru a permite unui număr cât mai mare cu putință de membri ai familiei (să participe, n.r.), nu va participa la funeraliile de sâmbătă”, se arată într-o declarație făcută de un purtător de cuvânt din Downing Street, potrivit Sky News.

Totodată, Partidul Conservator din Marea Britanie a anunțat că până marți, dar și sâmbătă suspendă campania națională pentru alegerile locale de luna viitoare.

Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit vineri la vârsta de 99 de ani. Funeraliile vor avea loc sâmbăta viitoare, pe data de 17 aprilie, însă accesul public va fi interzis și nu va avea loc o procesiune publică în prealabil.

La naștere, Philip a fost Prinț al Greciei și Danemarcei. În cele din urmă, din postura de soț al actualei suverane, el a avea să reprezinte monarhia britanică mai bine de 60 de ani. Până să se însoare cu Regina Elisabeta a II-a însă, tinerețea sa a fost marcată de destrămarea familiei saleși de anii tulburi ai celui de-Al Doilea Război Mondial.