BOX LA NIVEL ÎNALT: Un responsabil algerian a băgat în spital un diplomat marocan la o reuniune internațională (FOTO)

BOX LA NIVEL ÎNALT: Un responsabil algerian a băgat în spital un diplomat marocan la o reuniune internațională (FOTO)

Marocul a denunțat "agresiunea fizică" a unuia din diplomații săi în cursul unei reuniuni diplomatice a unui comitet ONU. Un "grav incident care contrazice toate uzanțele diplomatice", potrivit șefului diplomației marocane, relatează RT.

Consilul Special al celor 24, un comitet ONU legat de decolonizare, reunit pe 18 mai pe insula Santa Lucia, din Caraibe, a fost scena unei altercații între un diplomat marocan și un reprezentant algerian.

"După atâția ani de discuții, încă se pune problema – la fiecare întâlnire – a reprezentativității pentru provinciile noastre de sud (Sahara Occidentală), unde oamenii noștri aleși sunt contestați de FrontulPolisario", a explicat responsabilul.

"În cursul reuniunii, Soufiane Mimouni, directorul general al MAE (Ministerul Afacerilor Externe) din Algeria l-a agresat fizic pe adjunctul ambasadorului nostru în Santa Lucia." – a afirmat sursa.

"Un eveniment unic în analele diplomației. Diplomatul nostru a fost dus la spital, reuniunea a fost întreruptă și a fost depusă o plângere.", susține responsabilul arătând și fotografii de la incident.

În imagini poate fi văzut un bărbat la costum, întins pe jos, căruia i se oferă asistență.

Solicitatde AFP, ministrul marocan al Afacerilor Externe, Nasser Bourita, a confirmat incidentul:

"Cel de-al treilea om din Ministerul algerian al Afacerilor Externe a încălcat în mod grav orice normă și cutumă diplomatică. Gestul său extrem, dus până la agresiunea fizică, este unic în analele diplomației."

Fostă colonie spaniolă, Sahara Occidentală este începând din 1975, în mare parte, sub control marocan care consideră zona teritoriu propriu. Frontul Polisario, susținut de Algeria reclamă însă independența Saharei Occidentale. Odată cu revenirea Marocului în Uniunea Africană (UA) de la începutul lui 2017, rivalitatea între Rabat și Alger s-a accentuat tot mai mult în jurul problemei Saharei Occidentale, existând o luptă tacită de influențare a organismelor internaționale.

Tags: