Cadru medical din prima linie a luptei cu COVID-19: E mult atâtea luni fără zile de concediu, fără zile libere. Alţii merg în concediu şi ne spun că acest coronavirus nu există (VIDEO)

Cadru medical din prima linie a luptei cu COVID-19: E mult atâtea luni fără zile de concediu, fără zile libere. Alţii merg în concediu şi ne spun că acest coronavirus nu există (VIDEO)
Foto: captură Facebook

Un cadru medical de la Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara spune că pentru cei aflați în prima linie a luptei cu noul coronavirus este dureros să vadă că sunt persoane care nu cred în existența COVID-19, în timp ce ei știu câtă prin câtă suferință trec pacienții infectați. Simona Penteleiciuc, asistentă şefă a Secţiei ATI din cadrul unității medicale mai atrage atenția asupra faptului că în spitale se lucrează de multe luni fără concediu, iar oameni aflați în vacanță pun la îndoială pericolul reprezentat de SARS-CoV-2.

Asistentă șefă a Secției ATI de la Spitalul din Timișoara: E mult atâtea luni fără zile de concediu. Alţii merg în concediu şi ne spun că acest coronavirus nu există

”Trebuie să ne protejăm non-stop şi peste tot unde ajungem. E dureros când noi stăm, ne chinuim cu pacienţii. E mult atâtea luni fără zile de concediu, fără zile libere şi alţii merg în concediu şi ne spun că acest coronavirus nu există şi că ei nu au încredere în ce li se spune. Noi vedem zilnic cum mor oamenii, vedem cum suferă, vedem cum nu pot să respire, practic, nici măcar ajutaţi de aparate. E foarte greu”, a declarat Simona Penteleiciuc, într-un mesaj video, publicat pe pagina de Facebook a Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara.

Conform datelor transmise duminică, în unitatea medicală din Timiș erau internate 130 de persoane, ddintre care 16, la terapie intensivă.

În cea mai recentă raportare a Grupului de Comunicare Strategică se arată că, de la debutul epidemiei de coronavirus și până în prezent, în județul Timiș au fost confirmate 2.550 de cazuri de infectare, dintre care 32, în ultimele 24 de ore.

Cadru medical din prima linie a luptei cu COVID-19: E dureros când noi stăm, ne chinuim cu pacienţii. E mult atâtea luni fără zile de concediu, fără zile libere. Alţii merg în concediu şi ne spun că acest coronavirus nu există

Situația cazurilor de COVID-19 la nivel național

În ceea ce privește situația, la nivel național, până duminică, la ora 13.00, au fost înregstrate 86.785 de îmbolnăviri, dintre care 952, în ultimele 24 de ore,în același interval fiind prelucrate 14.670 de teste. 39 de persoane infectate cu noulcoronavirusau murit de sâmbătă, de la ora 10.00 până duminică, la aceeași oră. Totodată, în acest moment, 492 de pacienți sunt internați în secțiile de terapie intensivă. În prezent,în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.213.

Din totalul pacienților testați pozitiv de la începutul crizei sanitare și până în acest moment, 37.665 de pacienți au fost declarați vindecați și 10.785 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.Bilanțul total al deceselor, în rândul pacienților cucoronavirus, a ajuns la 3.578.

Premierul Ludovic Orban: Am oprit creșterea numărului de infectări

Prezent duminică seară în studioul B1 TV, premierul Ludovic Orban a declarat că, potrivit datelor săptămânale, România înregistrează un număr „relativ constant” de cazuri de infectare, ceea ce înseamnă că fost oprită creșterea numărului de infectări.

”Înainte de decizia CCR, numărul de cazuri mediu săptămânal era sub 400. La trei zile după intrarea în vigoare a legi, numărul de cazuri a crescut la peste 1.200. Este clar că pentru că nu am avut posibilitatea legală de a dispune măsuri de carantinare, izolare, tratarea în spital a persoanelor testate pozitiv și a celor de contact, n-am putut să ne luptăm.

Imediat ce a intrat legea în vigoare, autoritățile sanitare au reinstituit toate măsurile și, în ultimele patru săptămâni, avem un număr relativ constant de cazuri săptămânale, ceea ce înseamnă că am oprit creșterea numărului de infectări”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”.