Campaniile pentru doza booster nu vor pune capăt pandemiei, susține OMS: E mai probabil să o prelungească

Campaniile pentru doza booster nu vor pune capăt pandemiei, susține OMS: E mai probabil să o prelungească
Șeful OMS acuză industria farmaceutică de ”eșec moral” în pandemia COVID-19 Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Bony/Pool/ABACA

Campaniile pentru administrarea dozei booster nu vor pune capăt pandemiei de COVID-19, a avertizat miercuri Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Euronews.

OMS: Campaniile pentru doza booster nu vor pune capăt pandemiei, fiind mai probabil să o prelungească

„Este mai probabil ca programele generale pentru doza booster să prelungească pandemia decât să o încheie, prin deturnarea aprovizionării către țări care au deja niveluri înalte de acoperire vaccinală, dând virusului mai multe șanse de a se răspândi și de a suferi mutații”, susține dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

La ora actuală, circa 20% dintre dozele de vaccin administrate zilnic pe mapamond sunt doze booster, deși doar jumătate dintre statele membre ale OMS au fost capabile să își vaccineze măcar 40% din populație, iar aproape 3 din 4 angajați ai sectoarelor sanitare din Africa rămân deocamdată nevaccinați.

„Dozele booster nu pot fi văzute ca un bilet pentru petrecerile planificate fără să fie necesare alte măsuri de precauție”, a adăugat șeful OMS.

Oficialul susține că oferta va fi suficientă pentru a administra doze booster la nivel global abia la finalul anului 2022.

Tedros Ghebreyesus a îndemnat statele să ajute alte țări să ajungă la acoperiri vaccinale de 40%.

Multe națiuni occidentale au demarat campaniile pentru administrarea dozelor booster, în replică la răspândirea variantei Omicron a SARS-CoV-2.

Noua variantă virală a fost detectată deja în 106 țări de pe mapamond, a atras atenția OMS. Ea a dus la creșterea numărului de infectări în special în Europa, Africa și America.

Deși bilanțul global a rămas similar în decembrie ca număr de cazuri, numărul deceselor asociate COVID-19 a crescut cu 9% săptămâna trecută, se arată în recentul raport epidemiologic al OMS.

Regiunea europeană a OMS – care cuprinde părți din Asia Centrală – continuă să înregistreze cea mai mare incidență de pe scena globală, însă săptămâna trecută cea mai mare creștere a numărului de cazuri a fost raportată în regiunea africană, unde fusese depistată în premieră varianta Omicron.

De la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, în România au primit măcar o doză de ser peste 7,9 milioane de persoane, arată datele transmise miercuri seară de autorități. Mai bine de 1,94 milioane de persoane au primit și doza booster.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`