Cancelarul Germaniei cere tranzit liber către Kaliningrad pentru bunurile rusești. Olaf Scholz: Acolo avem de-a face cu traficul între două părți ale Rusiei

Cancelarul Germaniei cere tranzit liber către Kaliningrad pentru bunurile rusești. Olaf Scholz: Acolo avem de-a face cu traficul între două părți ale Rusiei
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Cancelarul german Olaf Scholz a căutat joi să calmeze tensiunile din regiunea baltică și a îndemnat Lituania și UE să ridice restricțiile privind transportul de mărfuri din Rusia către exclava Kaliningrad, spunând că sancțiunile europene împotriva Moscovei nu ar trebui să se aplice în acest caz, transmite Politico.

Tensiunile au fost la nivel înalt în ultimele săptămâni în ceea ce privește transportul feroviar rusesc către Kaliningrad, o exclavă aflată între Lituania și Polonia.

Criza a început la jumătatea lunii iunie, când UE a introdus noi sancțiuni împotriva Moscovei, sancțiuni prin care blocul comunitar a interzis importurile de oțel și materiale feroase rusești. Linia feroviară care transportă bunuri din Rusia către Kaliningrad trece prin Lituania, așa că vameșii au început să oprească trenurile de marfă pentru verificări. Moscova a amenințat că se va răzbuna dacă UE nu deblochează metalele blocate în tranzit.

Olaf Scholz cere tranzit liber către Kaliningrad pentru bunurile rusești

Într-o conferință de presă la Summitul NATO de la Madrid, cancelarul Germaniei a spus că este „o chestiune a Uniunii Europene să stabilească regulile și cadrul legal necesar” pentru transportul de marfă din Rusia către exclava rusă.

„Și, desigur, acestea (regulile, n.r.) trebuie să fie stabilite întotdeauna în lumina faptului că acolo avem de-a face cu traficul între două părți ale Rusiei”, a adăugat Olaf Scholz, sugerând că sancțiunile UE împotriva bunurilor rusești nu ar trebui să se aplice în acest caz, deoarece acele bunuri nu intră în blocul comunitar ca importuri, ci doar trec în tranzit.

În prezent, oficialii UE sunt în discuții cu Lituania pentru a excepta de la sancțiuni traficul de mărfuri între Rusia și Kaliningrad.

„Cred că toate părțile implicate depun eforturi mari la ora actuală pentru a stabili o dezescaladare a dinamicii de acolo”, a mai spus liderul german.

Urmăriți B1TV.ro și pe