Cancelarul Germaniei îndeamnă populația „și mai insistent” să reducă pe cât posibil contactele cu alte persoane. Angela Merkel: „Ceea ce v-am spus săptămâna trecută rămâne valabil cuvânt cu cuvânt”

Cancelarul Germaniei îndeamnă populația „și mai insistent” să reducă pe cât posibil contactele cu alte persoane. Angela Merkel: „Ceea ce v-am spus săptămâna trecută rămâne valabil cuvânt cu cuvânt”
foto: Hepta.ro / DPA Images / Markus Schreiber

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a cerut populației să reducă pe cât posibil contactele cu alte persoane, context în care a subliniat că situația este „și mai presantă” decât în urmă cu o săptămână, transmite Deutsche Welle.

De această dată, șefa guvernului de la Berlin a făcut un apel „și mai insistent” la sprijinul cetățenilor în lupta cu pandemia de COVID-19. Într-un mesaj video, Angela Merkel i-a rugat pe germani să se întâlnească în număr cât mai restrâns și cât mai rar cu alte persoane. Apelul lansat în urmă cu o săptămână, spune ea, rămâne valabil „cuvânt cu cuvânt”. „Reducerea contactelor sociale” este imperativul momentului, a mai spus cancelarul Germaniei.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, îndeamnă populația „și mai insistent” să reducă pe cât posibil contactele cu alte persoane

De la apelul făcut în urmă cu o săptămână, situația epidemiologică din Germania s-a agravat considerabil, susține Angela Merkel. „Ceea ce v-am spus săptămâna trecută rămâne valabil – și anume cuvânt cu cuvânt”, a declarat demnitara germană, reluând înregistrarea cu mesajul video transmis la acel moment.

În acel mesaj, Angela Merkel îi ruga fervent pe germani să reducă drastic contactele cu persoane din afara familiei, precum și să renunțe la călătoriile non-esențiale. Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului, cancelarul încearcă astfel să arate cât de gravă este cu adevărat actuala situație generată de criza COVID-19.

Conform Institutului Robert Koch (RKI), numărul deceselor provocate de COVID-19 în Germania a depășit pragul psihologic de 10.000, iar ritmul răspândirii virusului SARS-CoV-2 este tot mai accelerat. RKI a anunțat că bilanțul cazurilor noi a ajuns la 14.714 în ultimele 24 de ore – cuantumul cuprinde, totuși, și îmbolnăvirile neluate în considerare cu o zi în urmă, când s-a produs o pană în sistemul de prelucrare a datelor.

Peter Altmaier, ministrul german al Economiei, a catalogat și el situația drept una dramatică, dar a avertizat totodată cu privire la o eventuală reducere a turației economice. În acest context, el a explicat, pentru trustul de presă Funke Mediengruppe, că nu consideră „necesar” un nou lockdown general.

De asemenea, ministrul Peter Altmaier a mai atras atenția că Germania nu poate continua să aplice măsuri anti-coronavirus diferite de la o regiune, la alta, având datoria să împiedice răspândirea necontrolată a virusului. „Avem nevoie de acțiuni urgente – atât pentru protecția sănătății, cât și pentru a nu periclita relansarea economiei”, a adăugat oficialul.

Cotidianul Bild informa, vineri, că Germaniaface pregătiri pentru a demara campania de vaccinare anti-coronavirus înainte de sfârșitul acestui an.Ministerul german al Sănătății plănuiește să creeze 60 de centre speciale de vaccinare, pentru a se asigura că serul este păstrat la o temperatură corespunzătoare, și a cerut celor administrațiilor din cele 16 landuri să furnizeze adresele pentru acestea până la data de 10 noiembrie, notează Bild fără să precizeze vreo sursă.