Carlsberg urmează exemplul rivalilor de la Heineken și se retrage din Rusia. Gigantul danez este cel mai mare producător de bere din țară

Carlsberg urmează exemplul rivalilor de la Heineken și se retrage din Rusia. Gigantul danez este cel mai mare producător de bere din țară
Foto simbol: Pixabay

Cei mai mari producători de bere din lume părăsesc Rusia, în condițiile în care industria băuturilor continuă să se delimiteze de piața rusă după invazia Moscovei în Ucraina, relatează Fortune.

Gigantul olandez Heineken a fost primul care a anunțat că pleacă din Rusia și spune că va fi nevoie de 400 de milioane de euro pentru vânzarea afacerilor sale de pe teritoriul rus.

Dacă inițial susținea că doar va opri noile investiții și exporturile către Rusia, Heineken a revenit cu precizări și a declarat că afacerea sa de acolo „nu mai este sustenabilă și nici viabilă în actualul context”.

După Heineken, și Carlsberg a anunțat că se retrage din Rusia

Câteva ore mai târziu, danezii de la Carlsberg – cei mai mari producători de bere din Federația Rusă – au anunțat de asemenea că iau decizia „dificilă și imediată” de a părăsi piața rusă.

Companiile de bere urmează exemplul companiilor din sectoare precum cel petrolier, de tehnologie, auto și chiar cel al producătorilor de îmbrăcăminte.

Carlsberg, care tot în martie oprea investițiile în Rusia, consideră că plecarea din țară „este lucrul corect de făcut în actualul context”.

„Continuăm să condamnă ferm invazia rusă, care a condus la atât de multe pierderi de vieți, devastare și tragedie umană”.

Ambele companii au fost recompensate de bursă pentru decizia lor.

Carlsberg deține o cotă de 27,3% din piața rusă a berii, care are o valoare totală de 16 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg, iar inițial se temea de impactul pe care l-ar putea avea plecarea asupra vânzărilor sale. Rusia și Ucraina au reprezentat în 2021 circa 13% din veniturile producătorului danez, respectiv în jur de 9% din profitul operațional.

Prin subsidiara locală Baltika Breweries, din care acum se va retrage, Carlsberg are 8.400 de angajați, ceea ce reprezintă mai mult de 20% din forța sa de muncă.

Urmăriți B1TV.ro și pe