Cazul „Maria T”: Grecia expune un spion care preluase identitatea unei femei decedate. Ar fi vorba despre o agentă a Rusiei și se crede că activitatea sa viza și alte state UE

Cazul „Maria T”: Grecia expune un spion care preluase identitatea unei femei decedate. Ar fi vorba despre o agentă a Rusiei și se crede că activitatea sa viza și alte state UE

Serviciul Național de Informații al Greciei (EYP) a expus o femeie, cunoscută drept „Maria T.”, ca fiind în realitate un spion rus care preluase identitatea unei femeie decedate de cetățenie elenă, potrivit Greek City Times și Greek Reporter.

Contraspionajul Greciei expune un spion care preluase identitatea unei femei decedate

Potrivit EYP, cetățeanul străin „Irina A. S.” a obținut cetățenia elenă și un act de identitate și lucra ca fotograf. Totodată, era proprietara unui magazin de artizanat din Atena și locuia în Pangrati, aproape de centrul capitalei.

Femeia se prezenta drept „Maria T.”, iar în declarația EYP nu se vorbește despre naționalitatea reală a spionului, însă materialele din presa elenă sugerează că era rusoiacă și că a revenit în țara sa în luna ianuarie. Proto Thema este una dintre publicațiile care îi atribuie naționalitate rusă.

EYP a explicat că expunerea spionului a început după ce s-a descoperit că o țară terță încearcă să dobândească acces la datele personale ale cetățenilor greci care au murit. Contraspionajul elen menționează că este o practică bine cunoscută și consacrată la nivel internațional pe care o folosesc serviciile de informații dintr-o anumită țară străină pentru a crea o categorie specială de spioni numită „ilegali”.

„Serviciile de informații menționate mai sus recrutează și instruiesc «ilegali», cu scopul de a-i plasa în țări țintă, pentru a desfășura activități de spionaj în numele țării lor. Pentru a le proteja identitatea reală, ei operează sub «deep cover» (acoperire profundă, n.r.), pe care o creează prin falsificarea documentelor și prin utilizarea certificatelor de naștere sau a certificatelor de deces”, explică EYP.

Activitatea „Mariei T” nu se limita la Grecia, mai spune serviciul elen de contraspionaj. Întrucât ea era cetățean elen, deci cetățean UE, putea să călătorească și să lucreze în orice alt stat european.

EYP menționează să serviciul de spionaj de care aparținea „Irina A. S.” a lucrat metodic ani de zile ca să îi construiască identitatea de „Maria T.”, astfel încât în cele din urmă să trăiască precum oricare alt cetățean al Greciei, înșelându-le astfel chiar și pe cele mai apropiate persoane pe care le avea pe teritoriul elen, persoane care în mod evident nu erau conștiente de identitatea reală a femeii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:49 - Simulare Bacalaureat 2023. Limba română, prima probă a elevilor de clasa XII-a
07:30 - Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Tel Aviv după ce premierul Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA