CDU ar putea intra într-o nouă eră. Friedrich Merz, un om de dreapta și un critic al politicilor lui Merkel, este favorit să preia șefia creștin-democraților germani

CDU ar putea intra într-o nouă eră. Friedrich Merz, un om de dreapta și un critic al politicilor lui Merkel, este favorit să preia șefia creștin-democraților germani
foto: Hepta.ro / DPA Images / Kay Nietfeld

Friedrich Merz pare să fie politicianul cu cele mai multe șanse să preia șefia CDU, după ce Annegret Kramp-Karrenbauer, considerată cândva urmașa lui Angela Merkel în politica germană, a renunțat la această funcție ca urmare a turbulențelor de la alegerile regionale din Thuringia.

Potrivit Euronews, încă de dinainte de demisia lui AKK, Merz era menționat de analista politică germană Ursula Munch drept un potențial conducător al CDU, formațiune din care face parte și cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Cine este Friedrich Merz, potențialul succesor al lui AKK la șefia CDU

Merz este văzut ca un reprezentat al aripii de dreapta din CDU. Considerat un rival al lui Angela Merkel, el nu a ezitat niciodată să critice politicile cancelarului.

Friedrich Merz este un expert financiar, ocupând funcția de vicepreședinte al Consiliului Economic din formațiunea germană creștin-conservatoare, și este considerat un „reacționar modern” și un „om al marilor afaceri”. Suporterii săi speră că Merz va putea să recupereze voturile pierdute de CDU în favoarea AfD.

Când CDU și-a ales conducerea post-Merkel în finalul lui 2018, Friedrich Merz avea șanse mari să preia șefia partidului, dar și AKK avea șanse cel puțin la fel de mari. Observatorii consideră că acesta a pierdut cursa internă odată cu un discurs intern, deși tradițional este cunoscut ca un bun comunicator. Votanții din CDU o alegeau pe AKK pentru funcția de președinte, cu 517 voturi la 482. Ulterior, lui nu i s-a oferit un post ministerial în cabinetul condus de Angela Merkel.

Merz nu este nou în politică. Din 2000 și până în 2002, el a condus grupul CDU/CSU din Bundestag și era, prin urmare, liderul opoziției germane – până când Angela Merkel l-a îndepărtat din funcție. El avea să facă un pas în spate pe prima scenă politică și ocupa, rând pe rând, mai multe posturi în consiliile de administrație ale companiilor germane.

Spre deosebire de Angela Merkel, Friedrich Merz militează pentru o politică imigraționistă strictă, precum și pentru privatizarea economiei. În plus, el a cerut simplificarea taxei pe venit și abolirea taxei de solidaritate.

Friedrich Merz s-a născut în 1955 la Brilon, Sauerland, Germania, și este căsătorit de 30 de ani, fiind tatăl a trei copii deja adulți. El este licențiat în drept și științe politice. Friedrich Merz a intrat în CDU la vârsta de 17 ani și a deținut un mandat de eurodeputat, începând cu 1989.

Tags: