Ce arme pot ajuta Ucraina să distrugă forțele aeriene ale Rusiei? Soarta războiului se poate schimba

Ce arme pot ajuta Ucraina să distrugă forțele aeriene ale Rusiei? Soarta războiului se poate schimba
Foto: Captură video

Rusia a obținut succese pe teritoriul donbasului, dar liderul de la Kremlin nu a dat niciun anunț cu privire la sfârșitul războiului. Ucraina este nevoită să caute soluții pentru a înlătura forța aeriană a Rusiei. Analiștii susțin că acest lucru poate fi posibil odată cu trimiterea sistemului avansat de apărare antirachetă NASAMS către Kiev de Statele Unite.

Achiziționarea sistemului e aproape gata

Luni, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a anunțat, în prima zi a summitului G7 din această săptămână din Germania, că Statele Unite finalizează achiziționarea sistemului antiaerian avansat norvegian NASAMS pentru Ucraina, relatează 19fortyfive.

„Pot confirma că suntem, de fapt, în proces de finalizare a unui pachet care include capacități avansate de apărare aeriană. După cum i-a spus președintele Joe Biden președintelui Zelenski, intenționăm să finalizăm un pachet care include sisteme de apărare aeriană cu rază medie și lungă de acțiune pentru ucraineni, împreună cu alte echipamente care sunt urgente, inclusiv muniție pentru artilerie și sisteme radar”, a spus Sullivan.

Ce este NASAMS?

NASAMS este sistemul avansat de rachete sol-aer norvegian produs de Kongsberg. Sistemul este „primul operațional de apărare aeriană de la sol cu ​​rază scurtă și medie de acțiune centrat pe rețea”.

„Acoperirea sporită de raza de acțiune și altitudine oferită de GhostEye MR extinde capacitatea NASAMS de a detecta, urmări și identifica avioanele inamice, sistemele de aeronave fără pilot și amenințările cu rachete de croazieră. Gama extinsă a acestui nou senzor maximizează, de asemenea, capacitățile  familiei de efectori  folosiți de NASAMS”, a explicat un comunicat de presă de la Raytheon.

Președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei a cerut liderilor G7 să furnizeze țării sale sisteme de apărare antiaeriene mai moderne pentru a ajuta la protejarea împotriva atacurilor zilnice cu rachete ale Rusiei.

„Scopul lui [Zelenski] este să pună capăt războiului cât mai repede posibil și să iasă din el în cea mai bună poziție posibilă, astfel încât să poată negocia dintr-o poziție de forță”, a declarat luni un diplomat francez.

Statele Unite lucrează pentru a securiza sistemele de rachete NASAMS pentru Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe