Pentru armata rusă urmează, probabil, cea mai sumbră etapă a războiului cu Ucraina.
Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că soldații nu sunt echipați corespunzător pentru a face față condițiilor iernii.
Soldații ruși trimiși pe front s-ar putea confrunta cu condiții teribile, asemănătoare celor din invazia eșuată a Finlandei, din 1939, sau din atacul nazist asupra Rusiei, din 1941.
În ambele momente menționate, soldații au înghețat în tranșee, în timp ce motoarele tancurilor s-au oprit brusc din cauza temperaturilor foarte scăzute.
Chiar dacă iarna va fi mai blândă în acest an, va fi totuși o provocare extremă pentru soldații ruși echipați insuficient în condițiile în care nu au nici provizii suficiente și nu au fost antrenați suficient
În Ucraina, temperaturile pot înregistra iarna valori de până la -31 de grade Celsius, iar stratul de zăpadă poate crește într-o singură zi cu 20 de centimetri.
”Când e frig, nu numai că te miști mai încet, gândești mai încet, iar posibilitatea ca unitățile mecanizate să se strice și să nu funcționeze crește”, a declarat generalul american Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa.
Deși și ucrainenii vor trebui să îndure condițiile grele, ei par mai echipați și cu siguranță sunt mai motivați decât trupele lui Putin, a mai declarat acelați general american.
Acesta a mai menționat că, obligați să lupte și neavând hainele de iarnă pentru a se apăra de vremea rea, lunile de iarnă ar putea fi pentru Putin cea mai sumbră parte a războiului de până acum. El susține faptul că Putin știe acest lucru, dar încearcă „să schimbe corpuri pentru timp”, cu scopul de a face ca războiul să reziste hotărârii occidentale de a continua să-i sprijine pe ucraineni.
„Una este să lupți iarna când câștigi, dar, dacă pierzi, acest lucru va avea și un efect psihologic teribil – mai ales când ești înghețat, mizerabil și ești lovit de artilerie și rachete. Și, să nu uităm că mulți dintre recruți nu au vrut să fie acolo de la început”, a mai spus generalul Ben Hodges.