Cenzură la o televiziune germană? Un documentar despre antisemitism, subiect de dispută după ce un post tv a refuzat difuzarea lui

Cenzură la o televiziune germană? Un documentar despre antisemitism, subiect de dispută după ce un post tv a refuzat difuzarea lui
Foto: arte.tv

Un documentar despre antisemitismul din Europa a devenit subiect de dispută în mass-media din Germania. Postul Arte este acuzat de cenzură de publicația Bild, după ce televiziunea a comandat acest documentar, dar, în cele din urmă a refuzat să îl mai difuzeze, susținând că este pe lângă subiect, informează RT.com.

În centrul disputei se află documentarul de 90 de minute ”Noile fețe ale antisemitismului”, în care realizatorii Joachim Schröder și Sophie Hafner abordează presupusul antisemitism al jurnaliștilor și deputaților europeni, dar și motivațiile antisemite care se ascund în spatele criticilor virulente ale Israelului în ONG-urile pro-palestiniene.

Comandat de televiziunea franco-germană Arte și de canalul regional WDR, documentarul nu a mai fost difuzat. Decizia a fost criticată de jurnaliștii de la Bild, care au hotărât să publice pe internet pentru 24 de ore filmul cu pricina.

”Responsabilitatea noatră istorică ne obligă să ne confruntăm cu inefabilul pe care îl dezvăluie acest documentar, trebuie să știm despre ce este vorba”, a afirmat editorul Bild, Julian Reichelt, calificând decizia Arte drept ”dezgustătoare și rușinoasă”.

După ce a încercat să evite polemica timp de mai multe săptămâni, reprezentanții Arte au transmis pe 12 iunie că decizia de a nu mai difuza documentarul a fost luată oentru că acesta ”s-a îndepărtat de la conceptul care fusese convenită inițial”, lucru asupra căruia nu au fost informați în momentul realizării producției.