Cercetătorii chinezi din cadrul Institutului Materia Medica din Shanghai au dezvoltat o revoluționară aplicație de inteligență artificială (AI) numită PBCNet, care promite să accelereze procesul de descoperire a unor noi medicamente într-un mod spectaculos. Această inovație deschide noi perspective în domeniul cercetării medicale, conform unui studiu recent publicat în revista Nature Computational Science și raportat de agenția de presă Xinhua.
Instrumentul PBCNet, sau rețeaua de comparare a legăturii în perechi, este proiectat pentru a face față provocărilor din domeniul cercetării medicale. În timp ce inteligența artificială a fost folosită pentru a detecta substanțe chimice potențial medicamentoase, eficiența lor a reprezentat în continuare o provocare majoră.
PBCNet este conceput pentru a compara afinitatea relativă de legare între liganzi similari, adică molecule sau ioni care se leagă de molecule mai mari. Un experiment de simulare a arătat că PBCNet, optimizat prin învățare activă, poate accelera procesul de optimizare structurală cu uimitorul procent de 473% și poate economisi semnificativ resursele de calcul, cu o medie de 30%.
Echipa chineză a creat, de asemenea, un serviciu web open-source cu o interfață grafică prietenoasă pentru utilizatori, punând astfel puterea inteligenței artificiale la îndemâna cercetătorilor și accelerând descoperirile medicale. Această tehnologie reprezintă o piatră de temelie în căutarea de soluții mai rapide și eficiente în dezvoltarea de noi medicamente, având un impact semnificativ asupra domeniului sănătății și a cercetării medicale.