Certificatul verde, obligatoriu în Bulgaria pentru toate activitățile în spații închise. Guvernul de la Sofia ia în calcul și un lockdown dacă noile restricții nu dau rezultate

Certificatul verde, obligatoriu în Bulgaria pentru toate activitățile în spații închise. Guvernul de la Sofia ia în calcul și un lockdown dacă noile restricții nu dau rezultate
Foto: Inquam Photos / George Călin

Certificatul verde COVID-19 a devenit obligatoriu în Bulgaria pentru toate activitățile în spații închise, începând de joi, 21 octombrie, ca parte din măsurile anunțate de noul guvern de la Sofia, care nu exclude nici posibilitatea de a introduce un lockdown dacă actualul set de restricții are efectul scontat.

Bulgaria: Certificatul verde, obligatoriu pentru toate activitățile în spații închise

În țara de la sud de Dunăre, certificatul verde este obligatoriu pentru accesul în unitățile de alimentație publică și divertisment, hoteluri, cinematografe, teatre, la spectacole de circ, galerii, în magazine de peste 300 de metri pătrați, săli de fitness, săli de sport, piscine, dar și pentru multe altele, transmite Rador preluată de G4Media.ro.

Minorii sunt exceptați de la această măsură.

Unitățile care nu îndeplinesc cerința de acces, trebuie să se închidă.

Noile restricții au fost instituite pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni.

Certificatul verde a devenit obligatoriu și pentru angajații unităților de sănătate publică și ai azilurilor din Bulgaria. Cei care lucrează în aceste sectoare trebuie să fie vaccinați sau să se testeze în mod regulat.

Cursurile cu prezență fizică se suspendă atunci când localitatea are o morbiditate la 14 zile mai mare de 750 la 100.000 de persoane. În Sofia, toate școlile ar putea trece în curând la sistemul de predare online, conform noilor reguli.

„Școlile nu vor fi avute în vedere ca regiuni, ci ca municipalități. Obiectivul nostru este să menținem cât mai multe școli deschise pentru instruire față în față”, a explicat ministrul bulgar al sănătății, Stoicio Kațarov.

Accesul publicului este interzis în cazul evenimentelor sportive desfășurate în interior. Spectatorii pot intra la competițiile în aer liber, însă numai dacă au certificat verde.

Dacă situația sanitară nu se ameliorează cu ajutorul noilor măsuri, un lockdown complet ar putea fi ultima soluție, a explicat ministrul bulgar al sănătății, care a refuzat totuși să ofere un prag sau vreun alt gen de indicator pentru o asemenea măsură.

Noile măsuri au fost anunțate în contextul în care Bulgaria a înregistrat marți aproape 5.000 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și peste 200 de decese asociate COVID-19.

Situația este alarmantă în 10 regiuni din Bulgaria, iar spitalele din țară își extind capacitatea dedicată pacienților COVID-19. Numărul de paturi va crește, iar personalul va fi redistribuit.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE