Doi cetățeni SUA, reținuți în Venezuela pentru o presupusă invazie eșuată a țării. Nicolas Maduro denunță un așa-zis complot pentru îndepărtarea sa de la putere: „Se jucau de-a Rambo”

Doi cetățeni SUA, reținuți în Venezuela pentru o presupusă invazie eșuată a țării. Nicolas Maduro denunță un așa-zis complot pentru îndepărtarea sa de la putere: „Se jucau de-a Rambo”
foto: Hepta.ro / DPA Images / Marcelo Garcia

Autoritățile din Venezuela au reținut doi cetățeni SUA, care lucrau un veteran al armatei americane ce a revendicat reponsabilitatea pentru o invazie eșuată a țării latinoamericane, susține președintele Nicolas Maduro, potrivit Reuters.

Doi cetățeni SUA, reținuți în Venezuela pentru o presupusă invazie eșuată a țării

Într-o declarație televizată, Nicolas Maduro, a cărui calitate de președinte este văzută drept ilegitimă de majoritatea statelor din spațiul euroatlantic, printre care SUA și România, a anunțat că autoritățile venezuelene au arestat 13 „teroriști”, luni, pentru că ar fi fost implicați într-o complot coordonat de Washington, de a intra în Venezuela, prin coasta caraibiană, și de a-l îndepărtade la putere.

Caracasul a anunțat că opt persoane au fost omorâte în timpul tentativei eșuate de invadare de duminică. Nicolas Maduro a prezentat opiniei publice ceea ce el susținea ca fiind pașapoarte SUA și alte acte de identificare, care le aparțineau lui Airan Berry și Luke Denman. Ei au fost reținuți între timp și sunt acuzați că ar fi complotatcu Jordan Goudreau, un veteran al armatei americane, care conduce compania de securitate din Florida, Silvercorp USA.

„Se jucau de-a Rambo. Făceau pe eroii”, a afirmat Maduro, adăugând că autoritățile venezuelene au aflat la timp de complot și au preîntâmpinat execuția sa.

Goudreau, care s-a identificat drept organizatorul invaziei de duminică, a precizat pentru Reuters că atât Berry, cât și Denman erau implicați în operațiune.

„Lucrau cu mine. Sunt oamenii mei”, a declarat el, într-o convorbire telefonică.

Departamentul american de Stat nu a comentat presupusele rețineri. Totuși, oficialii SUA au negat vehement orice fel de implicare a guvernului federal în invazie.

O persoană familiară cu subiectul susține, sub condiția anonimatului, că doi cetățeni SUA au fost capturați, luni, și se crede că aceștia sunt în custodia serviciilor de informații militare din Venezuela. De altfel, el ar fi obținut aceste informații chiar din interiorul forțelor venezuelene de securitate.

Juan Guiado, președintele interimar legitim al Venezuelei în viziunea Occidentului, dar și a României, și-a exprimat îndoielile cu privire la versiunea guvernului Maduro despre evenimentele de duminică, insistând că liderul autoritar de la Caracas încearcă să devieze atenția de la alte probleme cu care s-a confruntat țara în ultimul timp, precum revolta violentă de la o închisoare sau luptele de stradă din capitala venezueleană.

Echipa lui Guaido a negat ferm speculațiile potrivit cărora acesta ar fi angajat Silvercorp USA să-l îndepărteze pe Maduro de la putere prin forță, adăugând că liderul opoziției și aliații săi „nu au niciun fel de relație sau responsabilitate pentru acțiunile companiei Silvercorp”. Într-o declarație de luni seară, echipa lui Guaido a cerut ca „drepturile umane (…) ale persoanelor capturate în ultimele ore să fie respectate”.

SUA au impus un regim aspru de sancțiuni împotriva Venezuelei, ca parte din eforturile de a-l