Charlie Hebdo întreține tensiunile dintre Turcia și Franța. A publicat, pe prima pagină, o caricatură cu președintele Erdogan

Charlie Hebdo întreține tensiunile dintre Turcia și Franța. A publicat, pe prima pagină, o caricatură cu președintele Erdogan
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan apare pe prima pagină a revistei de satiră Charlie Hebdo, ca răspuns după ce acesta l-a criticat aspru pe Emmanuel Macron pentru că a luat apărarea caricaturilor cu profetul Mahomed.

O caricatură cu președintele Erdogan, pe prima pagină la Charlie Hebdo

Recep Tayyip Erdogan a denunţat luna aceasta sprijinul preşedintelui francez pentru libertatea satirei. Acum, președintele turc apare pe prima pagină a celui mai nou număr al ziarului satiric.

Aşezat într-un fotoliu, în lenjerie intimă şi o cutie în mână, preşedintele turc este arătat ridicând tunica unei femei cu capul acoperit cu un văl. „Ouuuh! Profetul!”, spune Recep Tayyip Erdogan. „În privat, este foarte amuzant”, titrează caricatura din Charlie Hebdo.

„Condamnăm efortul, total dispreţuitor, al acestei publicaţii, de a promova rasismul cultural şi ura”, a transmis purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc.

„Sunteţi ticăloşi”, a reacționat și ministrul adjunct al Culturii din Turcia.

La sfârșitul săptămânii trecute, Erdogan a lansat un nou atac la adresa omologului său francez, Emmanuel Macron, despre care a spus că „are nevoie de un tratament psihiatric”, ţinând cont de atitudinea lui împotriva islamismului.

„Care este problema acestui Macron cu musulmanii şi islamul? Macron are nevoie de un tratament psihiatric. Ce altceva i se poate spune unui şef de stat care nu întelege libertatea credinţei şi se comportă astfel cu cetăţenii săi?!”, a declarat președintele Turciei, afirmând că Macron „și-a pierdut calea”.

Amintim, la jumătatea lunii octombrie, un profesor de istorie de la o școală dinșcoala din Conflans-Sainte-Honorine, localitate aflată lângă Paris, a fost decapitat după ce le prezentase elevilor săi benzi desenate cu Profetul Mahomed, în cadrul unui curs despre libertatea de expresie. Într-un discurs susținut la o ceremonie de omagiere a dascălului, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre „separatismul islamist” și a apărat libertatea de exprimare, dar declarațiile sale au stârnit furie în lumea musulmană.

Premierul Franței salută sprijinul României în contextul atacurilor lansate de Erdogan

Ludovic Orban „a exprimat întreaga solidaritate și întregul sprijin din partea României după atacurile defăimătoare ale președintelui Erdogan” împotriva lui Emmanuel Macron, a afirmat prim-ministrul francez Jean Castex, luni, la Paris, într-o declarație comună cu omologul său de la București. Cu această ocazie, premierul Franței a salutat solidaritatea și sprijinul țării noastre.

„Sunt extrem de onorat şi bucuros să îl primesc astăzi pe premierul unei mari ţări prietene a Franţei. Domnul prim-ministru Ludovic Orban a exprimat întreaga solidaritate şi întregul sprijin din partea României după atacurile defăimătoare ale preşedintelui Erdogan împotriva preşedintelui Republicii Franceze”, a afirmat Jean Castex, într-o declarație comună cu Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”