China susține oficial că războiul din Ucraina a fost declanșat de SUA

China susține oficial că războiul din Ucraina a fost declanșat de SUA
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, sursă foto: captură YT

Ministerul de Externe chinez spune că SUA sunt responsabile pentru invazia Rusiei din Ucraina, afirmând că Washingtonul a creat condiţiile care au condus la război, relatează agenția DPA citată de Agerpres.

China lansează acuzațiile la adresa Washingtonului înaintea unei vizite a secretarului de stat american la Beijing

„SUA sunt cele care au declanşat criza din Ucraina şi sunt cel mai mare factor care o alimentează şi au continuat să vândă arme grele şi de asalt Ucrainei, ceea ce nu a făcut decât să prelungească şi să intensifice conflictul”, a declarat luni presei Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Comentariile ei au venit drept răspuns la o întrebare privind acuzaţiile din SUA că unele companii chineze au oferit sprijin părţii ruse.

Ea a denunţat aceste afirmaţii drept „suspiciuni nejustificate” şi „şantaj lipsit de temei”.
Mao Ning a adăugat că China „nu va asista pasivă la modul în care SUA fac rău drepturilor legitime şi intereselor companiilor chineze”.

Vizita lui Blinken este prima în China a unui secretar de stat american din 2018. Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez a emis un avertisment pentru SUA din cauza sprijinul său pentru Taiwan, pe care China îl percepe ca pe una dintre provinciile sale.

SUA au furnizat multă vreme arme Taiwanului şi îi oferă insulei care se autoguvernează sprijin militar extins. Mao Ning a spus că SUA nu ar trebui să depăşească „limitele” în ceea ce priveşte sprijinul lor pentru Taiwan.

Urmăriți B1TV.ro și pe