Cine a fost Sfântul Dumitru și ce minuni a înfăptuit

Cine a fost Sfântul Dumitru și ce minuni a înfăptuit
Sursa Foto: Arhivă B1.ro

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, este unul dintre cei mai iubiți sfinți, nu doar în Grecia, ci și în întreagă lume ortodoxă, fapt evidențiat de frecvența numelui Dimitrie, Dumitru, Dmitri, Dimitrios, ș.a.m.d.

Cine a fost Sfântul Dumitru

SfântulMare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 26 octombrie. Acesta a trăit pe vremea lui Dioclețian și Maximilian Galeriu, împărați faimoși ai Imperiului Român. Dimitrie era fiul voievodului din cetatea Tesalonicului. El a fost botezat în secret, părinții săi temându-se de ceea ce ar fi putut păți atât ei, cât și copilul în acea perioada în care păgânii persecutau creștinii. Acestaa fost învățat despre Dumnezeu și creștinism într-o camerăascunsă a palatului lor. Astfel, el a cunoscut tainele sfintei credințe și tot ceea ce putea învățadespre Dumnezeu și despre Mântuitor, despre minunile pe care Acesta le-a făcut și despre milostenia de care a dat dovadă de-a lungul vieții Sale. Aceste lucruri reprezintă începuturile lui Dimitrie în slujba lui Dumnezeu. Pe măsură ce anii treceau, Dimitrie devenea tot mai înțelept. În momentul în care părinții acestuia s-au dus la Dumnezeu, el a rămas singur, moștenitor al averilor și al numelui.

Odată cu sărbătoareaSfântului Dumitru, începe în mod oficial iarna. De ziua Sfântului Dumitru sunt aprinse multe focuri în diferite zone ale țării, focuri speciale cunoscute în popor că Focul lui Sumedru. Acesta are rol purificator și protector, care ne apară de rele, de necazuri și ține la distanță fiarele din pădure.

Totodată, se crede că morțiise încălzesc la aceste focuri. Cei tineri sar peste foc, chiuie și joacă, în speranța că se vor căsători în curând, iar bărbații scot tăciuni din foc și îi aruncă spre livezi pentru ca anul următor să aibă recolta bogată de fructe, potrivitKudika.ro.

În ziua de Sf. Dimitrie nu se piaptană, iar femeile fac pomană cu grâu fiert cu unt, lapte sau brânză. În Bucovina, se zice că cine seamănă usturoiul după Sf. Dumitru va avea parte numai de pagubă în anul următor. În Oltenia, se crede că numai cine respectă toate tradițiile sărbătorii va fi protejat de necazuri, primejdii şi de lupi.

Tot în ziua Sfântului Dumitru, țăranii taie coamă cailor tineri pentru că aceastasă crească frumos.

De asemenea, se mai spune că cine are împrumuturi trebuie să le achite în această zi.

Minunile pe care le-a făcut Sfântul Dumitru

De-a lungul timpului, Sfântul Mare Mucenic Dumitru a înfăptuit 20 de minuni consemnate în anumite colecțiile. Dintre toate acestea, ce-a de-a14-a esteuna dintre cele mai impresionante.

Înanul 586, în luna septembrie, când aproximativ 100.000 de avari și slăvi atacau Tesalonicul, situația era de-a dreptultragică, deoarece foametea decimase populația orașului, și această apariție bruscă a dușmanilor a condus la uciderea multor bărbați care se aflau în afară zidurilor orașului în căutarea hranei. La acel moment, cea mai mare parte a nobilimii și a gărzii era plecată în altă regiune, împreună cu prefectul. Prin urmare, tesalonicenii au fost cuprinși de disperare, deoarece în zonă nu mai existaniciun ajutor omenesc ce i-ar fi putut salva. Singură lor nădejde era rugăciunea și mijlocirea Sfântului Dimitrie.

După cum era de așteptat, Sfântul Mucenic Dimitrie, a intervenit salvator în diferite etape ale asediului. În cea de-a șaptea zi a asediului, în timp ce inamicii pregăteau asaltul final, tesalonicenii au observat că aceștia au fost cuprinși de panică, mulți dintre ei alergând către oraș, iar alții către munții din apropiere pentru a se adăposti. În mpomentul în care tesalonicenii i-au întrebat pe fugarii ajunși în cetate ce au văzut, aceștia au răspuns: ”Un om îmbrăcat cu o mantie albă, strălucitoare, pe un cal alb”, arătând tuturor imaginea cunoscută a Sfântului Dimitrie, care se păstrează în mozaic până astăzi în zilele noastre.

Sfântul Dimitrie este cunoscut în întrega lume ortodoxă drept ”Ocrotitorul Tesalonicului”,pe care l-a salvat în repetate rânduri de la invazia barbarilor, după cum arată cronicile timpului.