Emmanuel Macron l-a numit pe cel mai tânăr prim-ministru al Franței dintotdeauna – și primul care s-a declarat gay în mod deschis. Recordul de a fi cel mai tânăr prim-ministru de după război al Franței a fost deținut anterior de stângistul Laurent Fabius, care avea 37 de ani când a fost numit prim-ministru de Francois Mitterrand în 1984.
Președintele francez este așteptat să confirme oficial numirea lui Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, care a devenit un nume cunoscut ca purtător de cuvânt al guvernului în timpul pandemiei de COVID.
Ministrul Educației o va înlocui pe prim-ministrul în exercițiu, Elisabeth Borne, în încercarea lui Macron, în vârstă de 46 de ani, să-și revigoreze cel de-al doilea mandat înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.
Deși mișcarea nu va duce neapărat la vreo schimbare politică majoră, este privită ca o încercare a lui Macron de a trece peste reformele nepopulare ale pensiilor și imigrației de anul trecut.
Sondajele arată că tabăra lui este în spatele partidului liderului de extremă-dreapta Marine Le Pen cu aproximativ opt până la 10 puncte procentuale – iar faptul că l-a adus la bord pe popularul Gabriel Attal ar putea fi o încercare de a reduce decalajul.
Sondajele de opinie recente sugerează că Attal este unul dintre cei mai populari politicieni ai țării, făcându-și un nume ca ministru inteligent, considerat în largul său în parlament și în mass-media.
„Gabriel Attal seamănă puțin cu Emmanuel Macron din 2017”, a declarat deputatul pentru Partidul Renașterii lui Macron, Patrick Vignal, care l-a descris și drept o persoană care „este coerentă” și care „are autoritate”.
Attal a apărut recent într-o emisiune TV celebră, povestind o experiență din zilele sale de gimnaziu, când a fost agresat de un fost coleg de clasă.
El a împărtășit cum a fost vizat pe un blog creat pentru a evalua fizicul colegilor de clasă în primele zile ale revoluției internetului.
„Duetul Macron-Attal poate aduce o nouă viață (guvernului)”, a declarat sondajul Harris Interactive Jean-Daniel Levy, citat de agenția de presă Reuters.
Deși tranziția nu poate duce neapărat la o schimbare politică semnificativă, aceasta înseamnă intenția lui Macron de a trece de reformele nepopulare ale pensiilor și imigrației de anul trecut. Scopul este de a spori perspectivele partidului său de centru în viitorul scrutin UE din iunie.
Attal și Macron vor lucra împreună pentru a numi un nou guvern în zilele următoare, deși se așteaptă ca unii miniștri să rămână în funcție.
Liderii opoziției au respins noua numire și spun că nu se așteaptă să se schimbe prea multe.
„Prin numirea lui Gabriel Attal… Emmanuel Macron vrea să se agațe de popularitatea sa în sondajele de opinie pentru a atenua durerea unui sfârșit interminabil al domniei sale”, a declarat Jordan Bardella, liderul Mitingului Național al doamnei Le Pen. „În schimb, riscă să-l tragă în jos o dată cu el și pe ministrul educației”.
Între timp, liderul Partidului Socialist, Olivier Faure, a declarat la radio France Inter: „Elisabeth Borne, Gabriel Attal sau altcineva, nu-mi pasă, vor fi aceleași politici”.