Comisarul militar al regiunii Cernăuți reacționează, după apariția clipului controversat: ”Să înțelegem că trebuie să fim mereu în alertă, iar armata trebuie să fie puternică și capabilă de luptă”

Comisarul militar al regiunii Cernăuți reacționează, după apariția clipului controversat: ”Să înțelegem că trebuie să fim mereu în alertă, iar armata trebuie să fie puternică și capabilă de luptă”

Vitalii Ciurai, comisarul militar al regiunii Cernăuți, a comentat videoclipul de pe YouTube, care sugerează că, în anul 2022, odată ce Rusia va declanșa un război pe scară-largă împotriva Ucrainei, România va anexa Bucovina de Nord pentru a-și proteja etnicii români.

„Felul în care a fost afișată harta și modul în care au fost selectate melodiile – nu sunt proiectate la întâmplare. Materialul a fost făcut destul de profesionist. Sunt convins că filmul a fost proiectat în birourile Kremlinului de către serviciile de securitate din Federația Rusă, care în mod constant încearcă să ne influențeze la creier. Apariția videoclipurilor de acest gen ne va ajuta, poate, să înțelegem că trebuie să fim mereu în alertă, iar armata trebuie să fie puternică și capabilă de luptă”, a subliniat Vitalii Ciurai, potrivit lyberti.com, precizând că, în opinia sa, la conținutul acestui material este imposibil să nu reacționezi.

Între timp, autorului clipului, Dan Ionescu – potrivit numelui asumat pe Facebook – a oferit mai multe interviuri pentru media din Rusia, Ucraina, dar și România. El susține că nu se așteapta ca materialul său, publicat inițial ca un prolog la o carte despre istoria alternativă, să stârnească o asemenea vâlvă.

„Pot să spun că a venit ca o surpriză mare pentru mine acest lucru, nu îmi trecea prin minte o asemenea reacţie. După cum vedeţi, canalul meu de youtube în general are puţine vizualizări,(cu excepţia recentă) este un canal de „familie” cum îmi place mie să îl numesc, adică este destinat unui grup restrâns de persoane din cercul de prieteni. Am început acel video cu unsprezece vizualizări şi la momentul de faţă am peste 390.000. Ulterior m-am gândit că singurul mod prin care pot reacţiona la rândul meu este umorul şi de aici a venit şi cel de-al doilea video.

Eu am pornit de la premisa că lumea o să despartă ficţiunea de realitate, dar oficialităţile din Ucraina mi-au întrecut cu mult aşteptările. Am încercat să îl contactez pe domnul Matiaş (n.r – procurorul militar şef al Ucrainei), dar nu am primit până acum vreun răspuns. Am primit multe întrebări mai ales că am distribuit iniţial filmuleţul la doar trei persoane cunoscute, iar dintr-o dată traficul pe canalul meu a izbucnit după mai bine de cinci zile de la apariţia clipului! În rest nici un oficial nu m-a contactat”, a spus el, potrivit defenseromania.ro.