Comunicaţiile dintre cele două Corei, restabilite la iniţiativa lui Kim Jong-un. Cum interpretează serviciile secrete sud-coreene schimbarea de atitudine de la Phenian

Comunicaţiile dintre cele două Corei, restabilite la iniţiativa lui Kim Jong-un. Cum interpretează serviciile secrete sud-coreene schimbarea de atitudine de la Phenian
Foto: Hepta - DPA Images

Comunicaţiile dintre cele două Corei au fost restabilite recent, la iniţiativa liderului nord-coreean Kim Jong-un, au declarat responsabili ai serviciilor secrete sud-coreene în fața unei comisii parlamentare de la Seul.

Comunicații reluate între Coreea de Sud și Coreea de Nord

Acum o săptămână, Coreea de Sud a anunţat că Phenianul a acceptat reluarea comunicaţiilor, la un an de când tot nord-coreeni le-au suspendat. A fost un act de protest atunci faţă de trimiterea de către activişti din Sud a unor baloane peste graniţă cu mesaje ostile regimului din Nord.

Acum „Coreea de Sud şi Coreea de Nord vorbesc cu regularitate de două ori pe zi”, au declarat parlamentarii sud-coreeni Kim Byung Kee şi Ha Tae Keung, informează EFE, citată de Agerpres.

Serviciile sud-coreene consideră că Phenianul se așteaptă ca Seulul, astfel, să contribuie la revigorarea dialogului cu Washingtonul privind denuclearizarea peninsulei coreene, blocat din 2019. Acestea mai cred că nord-coreenii vor ridicarea sancţiunilor care le penalizează exporturile de minereuri şi importurile de produse petroliere şi alte mărfuri, ca precondiţie pentru a negocia din nou cu SUA.

Serviciile sud-coreene mai cred că liderul nord-coreean Kim Jong-un e bolnav. De altfel, imagini difuzate de presa nord-coreeană săptămâna trecută îl arată purtând un pansament în partea posterioară a capului, unde i se vede și o cicatrice.

Ultima oră
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)
12:34 - Liliana Mocanu și fiica ei, infectate cu COVID-19. Actrița din Las Fierbinți nu este vaccinată: Nu pot dormi, mă dor toate
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”
11:46 - Bucureștiul, la o rată de infectare de 5,57 la mie. Dacă se trece de pragul de 6, școlile intră în online și se instituie carantina de noapte în weekend pentru persoanele nevaccinate