Guvernul Ungariei a anunțat că și-a retras sprijinul acordat României pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), decizia fiind luată după ce a fost suspendată înființarea unui liceu catolic la Târgu Mureș, informează HotNews, citând un comunicat al Executivului de la Budapesta.
"Ungaria consideră decizia României un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorității ungare, la adresa copiilor și familiilor afectate. E un pas foarte inamical și foarte serios al României", a declarat secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe Magyar Levente.
În acest context, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat miercuri de Ministerul ungar de Externe după suspendarea activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș, informează agenția MTI, citată de Agerpres.
Inspectoratul Școlar Județean Mureș susține că din punct de vedere juridic Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive.
În noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înființată unitatea de învățământ.
O instanță a anulat în luna iunie înființarea Liceului Catolic din Târgu Mureș.
Cu toate acestea, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Mureș au anunțat că, în ciuda hotărârii judecătorești definitive, LTRC a făcut înscrieri, săptămâna trecută, înscriind 112 copii la clasa pregătitoare, în clasa a V-a și trei clase de liceu.
Fundația Statusul Romano-Catolic din Transilvania a anunțat, pentru miercuri, un protest în fața Instituției Prefectului – Județul Mureș, pentru a convinge MinisterulEducației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.
România și-a depus candidatura la statutul de membru al Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în urmă cu câțiva ani, o decizie urmând a fi luată în această toamnă.
OECD este o organizație internațională care reunește 35 de state dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Aderarea la OECD e similară pentru o țară în plan economic cu aderarea la NATO în planul securității și aderarea la UE în plan politic.
Conflictul diplomatic dintre Budapesta și București are loc în contextul în care, marți seară au avut loc mai multe incidente la meciul de baschet dintre naționala Româniai și cea a Ungariei, de laEuroBasket 2017.Câteva zeci de fani români au incendiat unsteagalUngarieipe platoul din fața Sălii Polivalente, în timp ce scandau "Hai România", și s-au întors cu spatele în timpul intonăriiimnuluiUngariei. (Detalii AICI)