Conflictul dintre Israel și Palestina. Ce este sionismul, mișcarea de emancipare națională a evreilor

Conflictul dintre Israel și Palestina. Ce este sionismul, mișcarea de emancipare națională a evreilor
sursa foto: pixabay

Sionismul este un efort religios și politic care a adus mii de evrei din întreaga lume înapoi în patria lor veche din Orientul Mijlociu și a restabilit Israelul ca locație centrală pentru identitatea evreiască. În timp ce unii critici numesc sionismul o ideologie agresivă și discriminatorie, mișcarea sionistă a stabilit cu succes o patrie evreiască în națiunea Israel.

Care sunt principiile de bază ale sionismului

Pur și simplu, sionismul este o mișcare pentru a recrea o prezență evreiască în Israel. Numele provine din cuvântul „Sion”, care este un termen ebraic care se referă la Ierusalim.

De-a lungul istoriei, evreii au considerat anumite zone din Israel sacre – la fel ca și creștinii și musulmanii. Tora, textul religios evreiesc, descrie povești ale profeților antici care au fost instruiți de Dumnezeu să se reîntoarcă în patria lor. În timp ce filozofiile fundamentale ale mișcării sioniste au existat de sute de ani, sionismul modern a prins contur în mod formal la sfârșitul secolului al XIX-lea. În acea perioadă, evreii din întreaga lume s-au confruntat cu un antisemitism în creștere.

Unii istorici cred că o atmosferă din ce în ce mai tensionată între evrei și europeni ar fi putut declanșa mișcarea sionismului. Într-un incident din 1894, un ofițer evreu din armata franceză numit Alfred Dreyfus a fost acuzat în mod fals și condamnat pentru trădare. Acest eveniment, care a devenit cunoscut sub numele de „Afacerea Dreyfus”, a stârnit indignare printre evrei și mulți alții.

Evreii persecutați care se luptau să-și salveze identitatea au început să promoveze ideea de a se întoarce în patria lor și de a restabili o cultură evreiască acolo.

Mișcarea sionistă din zilele noastre

De când a început în urmă cu mai bine de 120 de ani, sionismul a evoluat și au apărut diferite ideologii – politice, religioase și culturale – în cadrul mișcării sioniste.

„Stânga sionistă” dorește în mod obișnuit un guvern mai puțin religios și să sprijine renunțarea la unele pământuri controlate de Israel în schimbul păcii cu națiunile arabe. „Dreapta sionistă” își apără drepturile la pământ și preferă un guvern bazat puternic pe tradițiile religioase evreiești.

Avocații mișcării sioniste consideră că este un efort important de a oferi refugiu minorităților persecutate și de a restabili așezările din Israel. Cu toate acestea, criticii spun că este o ideologie extremă care discriminează ne-evreii.

De exemplu, în conformitate cu Legea întoarcerii din 1950 a Israelului, evreii născuți oriunde în lume au dreptul de a deveni cetățean israelian, în timp ce altor oameni nu li se acordă acest privilegiu.

Arabii și palestinienii care locuiesc în și în jurul Israelului se opun de obicei sionismului. Mulți evrei internaționali dezaprobă mișcarea, deoarece nu cred că o patrie națională este esențială pentru religia lor.

În timp ce această mișcare controversată continuă să se confrunte cu critici și provocări, nu se poate nega că sionismul a consolidat cu succes populația evreiască din Israel.