Consiliul Europei, RAPORT pentru România: Semnalul de ALARMĂ tras de organizaţia de la Strasbourg

Consiliul Europei, RAPORT pentru România: Semnalul de ALARMĂ tras de organizaţia de la Strasbourg

Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei a publicat joi recomandările sale pentru România. Este vorba despre recomandările privind aplicarea Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare, precum şi un raport la nivel de experţi care evaluează nivelul de conformitate al României cu angajamentele asumate în materie.

Potrivit Agerpres, Comitetul de Miniştri consideră că autorităţile române ar trebui, cu prioritate, să reconsidere pragurile pentru folosirea oficială a limbilor minorităţilor în administraţie. În prezent, limbile minorităţilor pot fi folosite în relaţiile cu administraţia doar acolo unde populaţia aparţinând minorităţii ce trăieşte într-o anumită unitate administrativă reprezintă mai mult de 20% din totalul populaţiei. Acest prag este de o treime în ce priveşte numărul de consilieri locali pentru ca folosirea limbilor minorităţilor să fie permisă în adunările locale.

„ Comitetul recomandă autorităţilor române, tot cu prioritate, să asigure pregătirea unui număr suficient de profesori pentru a pune în aplicare angajamentele în materie de educaţie în limbile bulgară, cehă, croată, germană, maghiară, romani, rusă, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană, să elaboreze modele educaţionale comprehensive pentru predarea în şi a limbilor tătară şi turcă, în cooperare cu reprezentanţi ai vorbitorilor acestora, dar şi să continue să dezvolte o ofertă cuprinzătoare de predare în şi a limbii romani, ţinând cont de necesităţile şi dorinţele vorbitorilor acesteia.

Autorităţile române au înaintat cel de-al doilea lor raport periodic după mai mult de cinci ani de la primul raport al comitetului, publicat în 2012. Experţii regretă că întârzierea şi lipsa unor informaţii actualizate au împiedicat evaluarea situaţiei la zi a limbilor minorităţilor în România”, se arată într-un comunicat al experților Consiliului, potrivit sursei citate.

Raportul recunoaşte totodată că, în general, sistemul de învăţământ din România garantează un grad înalt de sprijin pentru multe limbi minoritare și salută faptul că pentru cele mai multe dintre limbile minoritare este disponibilă o ofertă cuprinzătoare de activităţi culturale, chemând însă la o serie de îmbunătăţiri în ce priveşte folosirea limbilor minoritare în justiţie şi în viaţa economică, mai arată comunicatul Consiliului Europei.

Ultima oră
18:53 - Garda de Mediu anunță controale la periferia Capitalei şi în judeţul Ilfov, pentru combaterea arderilor de deşeuri
18:37 - Lista statelor de risc epidemiologic ridicat, actualizată: Croația și Austria au intrat în zona roșie. România, în zona galbenă / A fost crescută limita de vârstă pentru excepțiile aferente copiilor (DOCUMENT)
18:22 - Peste 18.400 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. La aproape 15.646 a fost vorba de prima doză / Peste 10 milioane de doze administrate de la debutul campaniei
18:20 - O nouă serie de e-mailuri care pretind a fi trimise clienților de către Banca Transilvania. Avertismentul specialiștilor
18:02 - Klaus Iohannis s-a pozat alături de manelistul Sorinel Puștiu la New York. Președintele României, surprins într-o companie neașteptată (FOTO)
17:58 - Noi detalii despre ruptura dintre Simona Halep și Darren Cahill. Toni Iuruc nu l-a vrut în preajmă, iar antrenorul nu a venit la nuntă
17:51 - Varietatea, cuvantul de ordine cand achizitionezi un dulap metalic: intre 1 si 30 de usi, intre 1 si 12 polite
17:41 - Motivul emoţionant pentru care Adriana Trandafir a numit-o aşa pe Maria Speranța. Povestea tristă a celor două concurente de la „Asia Express” 2021 (Antena 1)
17:40 - Cursa pentru postul de cancelar al Germaniei, tot mai strânsă. CDU s-a apropiat de SPD, cu trei zile rămase până la alegeri
17:34 - Profesorii fără „certificat verde” din Israel nu vor mai putea intra în școli și preda începând cu 3 octombrie