Constantin Mitulețu-Buică (AEP): Am îndemnat toți românii din străinătate să se înscrie la votul prin corespondență. Din nefericire, nu avem un număr foarte mare de persoane înregistrate (VIDEO)

Constantin Mitulețu-Buică (AEP): Am îndemnat toți românii din străinătate să se înscrie la votul prin corespondență. Din nefericire, nu avem un număr foarte mare de persoane înregistrate (VIDEO)

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, a explicat că „nu avem un număr foarte mare de persoane care s-au înregistrat” pentru votul prin corespondență, în ciuda campaniilor de informare desfășurate alături de MAE și misiunile diplomatice ale României. „Am avut sprijinul unor organizații din străinătate, Rezist, din România, Declic, care ne-au ajutat în promovarea acestui tip de vot alternativ, dar din păcate nu am avut o înregistrare așa cum ne-am așteptat în aceste condiții de pandemie”, a adăugat oficialul, vineri, în direct pe B1 TV, la „Se întâmplă acum!”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Președintele AEP, despre numărul de persoane înregistrate pentru votul prin corespondență

Întrebat de Tudor Barbu dacă au fost luate măsuri, alături de MAE, pentru a facilita dreptul la vot al românilor, în special al celor din străinătate, președintele AEP a răspuns: „Da, primul lucru pe care l-am făcut, începând cu 1 aprilie, am îndemnat în condiții de pandemie pe toți cetățenii care se află în străinătate să se înscrie la votul prin corespondență. Este singura măsură care, în astfel de condiții, de izolare, de carantinare, de interzicere a unor astfel de acțiuni, să asigure dreptul fundamental, și anume dreptul la vot. Din nefericire, din luna aprilie până acum, nu avem un număr foarte mare de persoane care s-au înregistrat. Am făcut campanii de informare împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și cu misiunile diplomatice. Am avut sprijinul unor organizații din străinătate, Rezist, din România, Declic, care ne-au ajutat în promovarea acestui tip de vot alternativ, votul prin corespondență, dar din păcate nu am avut o înregistrare așa cum ne-am așteptat în aceste condiții de pandemie”.

Bolnavii de COVID-19 vor putea cere urna mobilă, anunța Constantin-Florin Mitulețu-Buică în urmă cu câteva zile

Constantin-Florin Mitulețu-Buică a precizat recent că, la alegerile locale, persoanele infectate cu noul coronavirus – atât cele aflate în spital, cât și cele aflate în izolare sau carantină – vor putea vota folosind urna mobilă.

„Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maximum această răspândire a virusului”, a explicat el, pentruAgerpres.

Oficialula mai menționat că vor fi „condiţii speciale” doar pentru bolnavii aflaţi în secţiile de terapie intensivă, unde se vor lua măsuri suplimentare de siguranţă.

„Condiţii speciale ar fi create doar pentru persoanele care se află la terapie intensivă, pentru că acolo se află un mediu diferit şi va trebui să fie purtat combinezonul acela şi luate toate măsurile de siguranţă. În rest, nu există o problemă de răspândire a virusului, indiferent că ne ducem în alte secţii din spitale sau la domiciliul acestor persoane”, a mai adăugatConstantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP.

Tags: