Consulul onorific al Madagascarului în România: Dacă autoritățile române vor cu adevărat să negocieze extrădarea lui Radu Mazăre, se va găsi ușor soluția legală

Consulul onorific al Madagascarului în România: Dacă autoritățile române vor cu adevărat să negocieze extrădarea lui Radu Mazăre, se va găsi ușor soluția legală
Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că dacă autoritățile române își doresc, problema extrădării fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, arestat miercuri, poate fi rezolvată, mai ales în contextul în care noul președinte din Madagascar ”este foarte ferm în eradicarea corupției”.

„Trebuie să vă spun că în Madagascar am avut alegeri prezidențiale, iar noul președinte, Andry Rajoelina, este foarte ferm în eradicarea corupției în țară. (…) Așadar, dacă dl Mazăre este în arest și dacă România face pași concreți pentru extrădare, (…) se va găsi ușor soluția legală. (…) Dacă dl Mazăre se află în custodie la noi și dacă autoritățile române vor cu adevărat să negocieze extrădarea lui, ambasadorul României în Madagascar poate grăbi lucrurile”, a declarat Serge Rameau.

Consulul onorific al Madagascarului a mai spus că în momentul arestării, Radu Mazăre era un om liber și nu se ascudea.

„Era expatriat, cu contract de angajat la propria sa firmă, cu cazier judiciar curat și pașaport nou-nouț când a venit în Madagascar. După ce a fost condamnat, a cerut azil politic, după cum a declarat în presa locală, însă Madagascar nu oferă azil politic. Astfel, și-a reînnoit anual cererea de rezidență, ca expatriat cu firmă proprie, care reprezintă o procedură obișnuită”, a explicat diplomatul.

Ulterior, ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a anunțat că instituția pe care o conduce va începe procedurile de extrădare a fostului edil după ce va primi de la Curtea de Apel Bucureşti o decizie că sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădare.

Radu Mazăre, care avea pe numele său un mandat internațional de arestare, a fost arestat pentru șase zile în Madagascar. Fostul edil al Constanţei a fost condamnat la 9 ani de închisoare la începutul acestui an, pentru abuz în serviciu. Mai are o condamnare de 9 ani și 10 luni de detenție, pentru mită, care însă nu este definitvă.

Mazăre ceruse în urmă cu un an azil politic în Madagascar și anunța că se consideră o victimă a justiției.

Ultima oră
10:26 - Alexandru Rafila: Vom analiza măsurile puse în aplicare în alte ţări din spaţiul european, pentru încetinirea transmiterii variantei Omicron (VIDEO)
09:40 - Scădere dramatică a a valorii monedei virtuale Bitcoin. Investitorii au pierdut aproape 10.000 de dolari în doar câteva ore
09:26 - Razie a Poliției Rutiere în București: Mai mulți șoferi au urcat la volan sub influenţa alcoolului sau a drogurilor
09:04 - Bilanțul victimelor produse de erupția vulcanului din insula Java: 13 morți și 41 de răniți (VIDEO)
08:16 - Incendiu puternic în apropiere de Centura Capitalei, cu degajări mari de fum. Șoferii sunt sfătuiți să ocolească zona (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Predicțiile pentru fiecare zodie în luna Șobolanului, sub element Metal Yang (VIDEO)
23:34 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: În luna Șobolanului, sub element Metal Yang, provocarea e la nivel de conducere / În sectorul României sunt niște stele oribile. Totul e să fim calmi (VIDEO)
22:55 - Iulian Fota: Cel mai prost scenariu pentru România ar fi o confruntare militară majoră Rusia – Ucraina / Pretențiile rușilor merg mult dincolo de Ucraina. Ei vor drept de veto și pe soarta noastră (VIDEO)
22:22 - Bărbat din Năvodari, condamnat pentru că avea trei neveste. Ce pedeapsă a primit
21:53 - Nicolae Ciucă anunță o ședință după confirmarea primelor cazuri de infectare cu Omicron: Voi dispune măsuri. Nicio clipă nu trebuie pierdută